Резултати програма јавно-здравствене контроле

Без епидемија у школама и вртићима

Неопходно уредити објекте и дворишта

Више од десет година Завод за јавно здравље Панчево и Градска управа Града Панчева, спроводе програм јавно- здравствене контроле у предшколским и школским објектима.

Активности обухваћене пројектом су: контрола хигијенског стања објеката, испитивање узорака са површина, испитивање здравствене безбедности хране, затим енергетске вредности оброка и садржаја соли у оброцима, испитивање воде за пиће, санитарни прегледи запослених и ученика, дезинсекција и дератизација објеката и извештавање и израда предлога мера за за унапређење хигијенско-санитарног стања у објектима.

Резултати програми представљени су данас, 1. марта, у Градској управи Панчево.

Како је рекла prim. mr sci med др Радмила Јовановић , специјалиста хигијене и субспецијалиста исхране запослена у Заводу за јавно здравље Панчево, стање у предшколским и школским објектима је јако добро, и сваке године постоји одређено побољшање у односу на претходну.

„Није било епидемија изазваних микробиолошки неисправном водом или храном и ми заиста можемо да се похвалимо да годинама уназад немамо те проблеме. И сада постоји списак предлога мера за уанпређење јавно здравственог стања, и углавном се односе на реконструкцију и побољшање стања школских и предшколских објеката“, објаснила је  др Радмила Јовановић.

Посебно је истакнут проблем у Гимназији „Урош Предић“, где се у дворишту школе урушава зид суседног објекта, што представља ризик за безбедност деце. Завод за јавно здравље дао је и препоруку да се реновира фасада, поправи кров, санира влага и да се замене прозори и врата.

Присутне је поздравила и др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево. Она је истакла да је према сазнањима Панчево једини град у Србији који спроводи овакву врсту јавно-здравствене контроле.

„На овај начин превентивно радимо на спречавању многих ризикофактора, који могу лоше да утичу на здравље наше деце“, оценила је директорка и позвала представнике школа и вртића да се укључе у промотивне активности, те да у сарадњи са Заводом организују предавања на различите теме.

Како је саопштила Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање, Град је прошле године за програм јавно- здравствене контроле издвојио 5, 2 милиона динара, а новац је планиран и за ову годину.

Новина у програму ове године биће и узорковање воде које ће се обављати уместо два пута, четири пута годишње.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: