Бабице у Панчеву радно обележиле свој празник

Бабице или гинеколошко-акушерске сестре запослене у панчевачким здравственим установама Општој болници и Дому здравља свој дан, Међународни дан бабица, 5. мај провеле су радно.

У недавно реновираним просторијама за психофизичку припрему одржан је час психофизичке припреме за труднице, којем је присуствовало десетак трудница.

Будуће мајке кажу да им овај програм који им је доступан од 26. недеље трудноће, два пута недељно, изузетно значи и да су много научиле од бабица које им држе физичке вежбе и предавања.

„Препоручујем свакој трудници да дође у ову школу јер се заиста доста тога научи. До сада сам сазнала веома важне ствари које ће ми свакако користити када одем у болницу, као што су вежбе дисања, савети о дојењу, као и нега новорођенчета. Сада сам у 32. недељи трудноће и редовно долазим, а вежбе радим и код куће“, каже Маја Медаковић.

„Од када долазим овде ослободила сам се страха који је био присутан. Много ми се допада зато што можемо све што нас интересује да питамо и да размењујемо искуства. Једва чекам да чујем предавања о нези новорођенчета и да обиђем породилиште, а и мој супруг има жељу да заједно са мном сазна све о дојењу и нези бебе“, прича Милица Јовчић Николић, која је у 30. недељи трудноће.

На часовима труднице имају прилику да науче технике дисања, како да се припреме за боравак у болници, да сазнају како да доје и негују новорођенче, који је значај вакцинације и друго. Како је рекла Миљана Живковић, бабица у Служби за здравствену заштиту жена Дом аздравља Панчево, која држи психофизичку припрему трудница, уз још две колегинице, ова школа за труднице је врло значајна за њих и све је више будућих мама које долазе у школу.

Ивана Матаруга, главна сестра Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Панчево каже да су искуства веома добра, и да је идеја да овај вид припреме постане обавезан, како би све будуће породиље, а њих је око 1.000 годишње, добиле подршку за порођај.

Психофизичка припрема за труднице одржава се у сутерену Дома здравља, у подрумским просторијама које су прошле године адаптиране и опремљене. Проблем је међутим, што је прилично топло и загушљиво, што је био случај и данас када смо били у посети. Како смо сазнали, у плану је набавка клима уређаја за ове просторије.

У оквиру школе за труднице будуће мајке обилазе и Панчевачко породилиште Опште болнице. Сваког четвртка бабица разговара са трудницама и саветује их о положајима које могу да заузму (стојећи, клечећи, чучећи…на пилатес лопти, столици „потковици“), током порођаја.

„То су поступци који утичу на спречавање епизиотомије, као што су масажа међице и јачање мишића дна карлице-Кегелове вежбе. Бабица објашњава оправданост извођења епизиотомије. Предлажу присуство супруга на порођају које је изузетно значајно за породицу. Објашњава зашто је контакт коже на кожу и први подој у порођајној сали изизетно важан, десет корака до успешног дојења, шта се дешава кад уђу у пуерперијум, шта могу да очекују у првим данима“, каже Драгана Крстевски, бабица и главна сестра Опште болнице.

У тој здравственој установи запослена је 21 бабица, док их у Дому здравља ради 14, распоређених у  две службе – Патронажној и Служби за здравствену заштиту жена.

Међународни дан бабица 5.мај установила је Интернационална конфедерација бабица 1992. године.

Позив бабице је један од најлепших, најхуманијих и најодговорнијих позива. Бабице помажу изградњу здраве породице, јер је у рукама бабице кључ за будућност.

Бабице су чувари природног порођаја, које жени која рађа пружају подршку и воде је смером здраве труднице, трудова и порођаја са минималним интервенцијама.

Порођају прилазе не само као физичком искуству, већ и као емоционалном, менталном, психичком и духовном. Бабица већ током трудноће успоставља пријатељски и партнерски однос са трудницом. Комуникација и разумевање као подршка и саветовање неизоставни су део тог односа.

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: