Реаговање Градског одбора Демократске странке Панчево

Затворити складиште вештачког ђубрива у „Стаклари“

Након јавне расправе о складишту вештачког ђубрива у некадашњој фабрици стакла и добијених релевантних информација, Демократска странка се оштро противи складиштењу вештачког ђубрива на бази амонијум нитрата и тражи од наджених органа да хитно покрене одговарајуће поступке за затварање нелегалног складишта и измештање вештачког ђубрива, као и покретање поступка против одговорних лица.

Демократска странка пита надлежне органе, како градске тако и републичке, како је могуће да неко већ више од годину дана у непосредној близини центра града складишти вештачко ђубриво без било какве дозволе? Ми питамо надлежне органе из ког разлога се против фирме „Промист“ из Новога Сада није покренуо поступак још крајем марта месеца ове године када је по налогу Републичке инспекције наложено да се сво потенцијално опасно ђубриво (чист амонијум нитрат) измести из складишта јер постоји одлука Скупштине града Панчева из 2001. године да у Панчеву није дозвољено ширење производних и складиштених капацитета хемијске индустрије на територији града? Како је могуће да се тражи дозвола за складиштење 10.000 тона ђубрива, а да је тренутно у складишту 36.000 тона?

Ако погледамо студију која је презентована видећемо да је предвиђено да ће стамбени објекти бити већ на 240 односно 260 метара од складишта, а тренутно су на много мањој удаљености. Према студији у случају експлозије 2.500 тона амонијум нитрата на растојању од 354 метара од места екслозије повреде плућа ће задобити 400 грађана, а у случају експлозије 7.500 тона могуће је да ће дођи код 400 грађана до смрти док ће 5.000 грађана задобити повреде плућа на удаљености од 618 метара.

Амонијум нитрат сe по стандардима склaдишти у зaтвoрeними дoбрo вeнтилирaним хaлaмa, oбeзбeђeним oд цурeњa jeр je мaтeриja oксидирajућa и jaк иритaнт. У „Стаклари“ је ђубриво на отвореном, нeприjaтни мириси се шире у окружењу, a у контакту са горивом, папиром, дрветом може да избије пожар и нaрoчитo нe сме држaти близу тoплoтних извoрa, кисeлинa и aлкaлиja. Ако се погледају податци у случају експлозије 2.500 односно 5.000 тона који је складиштен у одговарајући простор, можемо да замислимо какве би последице изазвао акциденат количине од 36.000 тона ђубрива на бази амонијум нитрата а која се налази на отвореном са много већом вероватноћом да до њега дође и какве би то дугорочне последице имало по грађане Панчева и по животну средину.

Имајући у виду претходно наведене чињенице из студије, тј. елабората, Демократска странка захтева од свих надлежних органа града Панчева и Републичких органа хитну реакцију како би се складиште, без било какве дозволе, измести из „Стакларе“, из густо насељене стамбене зоне, а против одговорних лица фирме „Промист“ из Новог Сада и свих надлежних органа који су имали обавезу да зауставе складиштењеи наложе измештање вештачког ђубрива из „Сталаре“,да покрене одговарајући кривични односно прекршајни поступак. У случају да надлежни органи не буду ништа предузелу у кратком временском периоду да се ђубриво измести, а Демократска странка ће пратити ток поступка, бићемо приморани да позовемо грађане да на протесту, јавно, покажу своје неслагање.

Ресорни одбор за заштиту животне средине
Градског одбора Демократске странке Панчево

 

Саопштење

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: