Седница Скупштине града Панчева

Велики број тротоара претходних година девастиран, нови услови за инвеститоре

Присутно 43 одборника, од њих 70 

На данашњој седници Скупштине града Панчево, усвојено је 39 тачака за сат времена и петнаест минута. Седници су присуствовала 43 одборника, од њих 70.

Оборницима су биле „интересантне“, само прве тачке дневног реда, о чему је и било расправе, док су остале тачке усвојене без икакве расправе, чак и без образложења известилаца.

Маја Витман, градска менаџерка, образложила је Предлог одлуке о општинским путевима и улицама на територији града Панчева којом су, како је рекла прописани услови за инвеститоре.

„Очевици смо да готово нема улице у којој се не гради, Панчево је доживело велики привредни развој и бум. Овом одлуком се јасније дефинише какве услове ће добити инвеститори, и имаће обавезу да све врате у претходно стање. Дефинисали смо процес извођење радова, сечење и копање мора да се врши само машинским путем, а коцке ручно да се ваде исто и за коловоз. Што се тиче пешачко-бициклистичких стаза, очевици смо да је претходних година изузетно велики број тротоара девастиран и да није враћен како треба, и одлучили смо да изменом одлуке то много јасније дефинишемо“, рекла је Витман и додала да се од 15. новембра до 15. марта не могу се вршити радови.

Одборник Српске радикалне странке Петар Јојић, предложио је да се донесе одлука која би се ретроактивно примењивала да сви страни инвеститори и дивљаци који граде где стигну тероришу грађане, угрожавају јавни саобраћај, безбедност, животну средину“, који су уназад 20 година градили стамбене зграде више од 500 квадрата, да су дужни да испред зграда засаде најамње 10 до 50 садница. Такође, Јојић је рекао да треба пооштрити контолу, и да су рокови јако важни јер не може неко да затвори улицу и тротоар и грађани не могу годинама да пролазе“. Додао је за извођење грађевинских радова не може бити само један привилеговани партнер, и да треба омогућити да више субјеката буде укључено и да могу да конкуришу.

Витман је одговорила:

„Ова одлука се не односи на јавно-приватно партнерство, што се тиче инвеститора ми не можемо да утичемо ко је купац, наши грађани продају своју имовину, али можемо да утичемо на услове извођење радова. Сва предузећа имају своје рокове, МТС је на пример радове изводио фазно, и прилично је оставио хаос у граду који ми покушавамо да решавамо“, рекла је Витман и додала да постоји мањкавост у катастру за подземне инсталације, и напоменула да ће сви који изводе радове морати да имају уписане инсталације у катастар.

Образлажући Анекс уговора о јавно-приватном партнерству за обнављање путне инфраструктуре, Витман је објаснила да се анекс односи на продужење рока за годину дана за припрему и имплементацију улица које треба да се реконструишу.

„У року од две године задали смо себи циљ да урадимо 35 километара путева и улица, успели смо да за мање од две године асфалтирамо 80 км путева и 157 улица, три пута више од оног што смо задали. Разлог за то што неке улице нису завршене, имали смо измену пдр-ова, како бисмо усагласили све потребе у окружењу јер нисмо власт која данас гради, а сутра руши, и не трошимо новац на дуплиране радове“, похвалила се Витман.

Истакла је да је померен рок за завршетак радова у Улици Бранка Радичевића, због пропуста у постављању инсталација, а сав терет исправке је како је рекла пао на извођача радова.  Додала је да би до краја септембра улица требало да буде готова, и извинила се грађанима због радова који се се отегли. Најавила је да ће Улица Братства и јединства бити готова у наредних годину дана, а Улица Јосифа Маринковића, која је почела да се ради у марту ове године, у дужини од 495 метара, до краја године. Најавила је да ће и Улица Димитрија Туцовића бити реконструисана следеће године.

Јојић је похвалио власт због реконструкције улица, али и истакао и проблем старог бувљака који је како је рекао ругло града и угрожава безбедност грађана и саобраћај, те предложио да се буваљак дислоцира.

Усвојена је и одлука о усвајању предлога споразума о измирењу дуга Апотеке Панчево, о чему је говорио и градоначленик града Панчева.

Комплетан дневни ред на линку.

 

 

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: