Обавештење из РИК-а

Упутство за гласање на изборима

Републичка изборна комисија је упутила обавештење и упутство грађанима Србије за изборе за председника Републике, 2. априла.

У РИК-у подсећају да ће на изборима моћи да гласају сва лица уписана у бирачки списак, а гласање ће трајати од 7 до 20 сати.

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу, на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана. Бирачи, којима је истекла лична карта, како кажу у РИК-у, моћи да гласају под условом да бирачком одбору уз њу приложе и потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву за издавање нове личне карте.

Сви бирачи би требало да добију обавештење са адресом бирачког места на којем ће моћи да гласају, при чему нису дужни да то обавештење понесу на гласање.

У РИК-у напомињу да бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом и немоћна стара лица, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор.

Особе са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања користе печат са потписом односно личним подацима.

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: