Председник Скупштине прекинуо седницу након покушаја опоцизионог одборника да сними свој говор

Расправа о преносу седница Скупштине

На 20. седници Скупштине града Панчева која је одржана данас, усвојено је 61 тачака, углавном без расправе. Известилаца о тачкама дневног реда, осим Милице Тодоровић није било.

На почетку седнице Тигран Киш, председник Скупштине града је објавио да су одборници Јелица Петровић и Слободан Брђан га обавестили да напуштају одборничку групу Српске радикалне странке, те да она престаје да постоји.

Највише полемике покренула је одлука Тиграна Киша да одузме реч Шанодру Ђерфију, одборнику Доста је било и прекине седницу на пет минута јер је одборник почео да снима свој говор за скупштинској говорницом.

Након паузе Киш је образложио своју одлуку:

„Материјали за скупштинско заседање су видљиви свима на земаљској кугли, новинари несметано пристуствују седницима. Да ли има или нема ТВ преноса питање је које није у нашој надлежности што се тиче РТВ Панчева, а што се тиче наше обавезе да преносимо седнице потребно је да седнемо сви заједно (сви одборници) да се договоримо на који начин ћемо као Градска управа те седнице да преносимо убудуће. Морате да схватите да је то озбиљан посао, потребно да је договоримо на који начин ћемо заштити тај снимак, ко ће га режирати, ко ће бити одговоран за тај снимак. Молим вас за мало разумевања и за мало стрпљења, знате да чекамо нови софтвер, и надам се де ће то у врло кратком времену бити регулисано. Ником није у интересу да се седница искључује за јавност, поставили смо стандарде пре 20 година и не мислим да је интерес било кога да се враћамо у средину прошлог века, а питање је да ли је у реду да сви одборници снимају да ли је то скупштина или циркус“.

Срђан Гламочанин, одборник Српске радикалне странке рекао је да је Тигран Киш обмануо одборнике јер им је на састанку шефова одборничких група рекао да ће телевизијског преноса на данашњој седници бити.

„Ви сте нас обмалнули да ће преноса бити. Ја сам мислио да има преноса, ево сад сам сазнао да га нема, и апсолутно подржавам то што је урадио господин Ђерфи зато што је јавност рада Скупштине основа демократије, и боље је и циркус него диктатура. Ви сте самовољно прекинули седницу, одборник има право да снима. Ми у СРС радимо све јавно, ми ништа не кријемо од народа и напустићемо седницу док не буду обезбеђени преноси. Ви сте укинули једну тековину домкратије и ми се морамо диктатури супотстваити“, казао је Гламочанин.

На ову тему за реч се јавио и Никола Ћебић , одборник Слободног Панчева. Он је прецизиро да је председник Скупштине на састанку рекао да ће се потрудити да се обезбеди јутујуб пренос.

„Имали смо такав пренос једном, али никад нисмо добили објашњење због чега га више немамо. Поставио сам прошли пут  одборничко питање о скупштинском преносу и нисам  добио писмени одговор. Јутјуб пренос је тековина 21. века и врло је једоноставно и јефтино. Не видим ниједан разлог због чега то не бисмо требали да радимо. Молим вас су име одборничке групе да учините напор и обезбедите ресурсе за јутјуб пренос“, рекао је Ћебић.

Затим је Никола Ћурчин, одборник  Слободног Панчева упитао како је могуће да је РТВ Панчево добило дестине милиона динара на конкурсу за јавно инфоримасње, а да није обавезано да преноси седнице Скупштине, и поставио питање да ли ће бити прецизирно у уговору од ове године или пренос  није битан“.

Шандор Ђерфи је потом рекао да му није била намера да прави прави циркус нити да узрокује конфликт, те да му је жао што снимак са седнице пармламента у Панчеву узоркује такав проблем и полемику.

Наредна седница Скупштине града, како је рекао Тигран Киш, биће одржана у четвртак, 22. марта.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: