Како власт и опозиција виде ново отуђење земљишта компанији ZF Serbia и другу фазу инвестиције

Паушалне оцене и понизност крупном капиталу

Инвестиција вредна 60 милиона евра, радови почињу почетком маја

На данашњој хитној седници Скупштине града Панчева одборници су усвојили Решење о отуђењу наизграђеног грађевинског земљишта број 9416/25 КО Панчево непосредном погодбом, без накнаде, и закључењу уговора са друштвом ZF Serbia d.o.o Панчево, како би радови почели почетком маја.

У оквиру друге фазе планирана је изградња производног погона површине 30.000 квадратних метара, и Научно-истраживачког центра од 5.000 квадрата, те запослење 460 људи у производном погони и преко 100 у Научном центру.

Вредност инвестиције је 60 милиона динара, а укупна улагања у првој и другој фази су 200 милиона динара.

Градоначелник Града Панчева Саша Павлов, напомиње да ће та инвестиција, која је од значаја и за Републику Србију, допринети развијању сектора услуга и комуналних делатности, те довести до интеракције са домаћим микро и малим предузећима.

„Изузетно сам срећан што имамо могућност да будемо домаћини једној оваквој озбиљној компанији, за коју се бориле и Хрватска и Македонија, јер сам сигуран да ће позитивне последице наредних година бити видљиве. Замолио бих да се престане са паушалним и површним оценама да је град некоме нешто поклонио. Мислим да би сви морају да буду свесни вредности овог улагања, које износи четири градска буџета“, истакао је градоначелник.

Он је додао да отуђење земљишта не представља минус у буџету, те да је очекивани приход много већи него што би био да је земљиште продато по тржишим условима.

Само од пореза на зараде и имовину за две године вредност ове инвестиције ће се вратити у буџет, тврди Павлов.

У излагању пред одборницима Скупштине града Павлов рекао је да му је жао што седници присуствује само 42 одборника с обзиром на важност теме. Подсетио је на кораке који су претходили доношењу Решења и закључио да је ефикасност и републичких и градских служби била на високом нивоу. Како је рекао отуђено градско земљиште приказују се као државна помоћ страној компанији. На питање да ли су Немци добили и државне субвенције за отварање нових радних места, градоначелник је рекао да колико је он упознат до сада нису, али да не зна да ли су поднели захтев за њих.

Павлов је истакао важност овог пројекта као почетак економских реформи које започињу после пола века. Повећање јавних прихода, стварање привредног амбијента за инвестирање, нова радна места, али и повећање конкуренције на тржишту радне снаге, неки су од најважнијих бенефита нове инвестиције, оценио је Павлов.

За време одржавања седнице градског парламента, у Холу Градске управе, одржана је конференција за новинаре већег дела опозиционих одборника, који од краја прошле године бојкотују заседања Скупштине.

Павле Ђукић, члан одборничке групе За наше Панчево“, поновио је да одборници не желе да дају легитимитет одлукама које парламент доноси. Он је изразио сумњу у инвестицију немачке компаније, јер овакав начин поклањања земље није никад био добар“. С друге стране, како је рекао, о технологији којом се дичимо – аутомобили на електрични пого – у Немачкој се воде полемик, колико су запораво електрични аутомобили озбиљан еколошки проблем.

Шандор Ђерфи, одборник покрета Доста је било, скренуо је пажњу да је локална самоуправа понизна према крупном капиталу, и да се новац из буџета, уместо за грађане и грађанке троши на стране инвеститоре.

На крају конференције за новинаре, окупљени одборници су предали два одборничка питања на писарници Градске управе. Како је објаснио Жарко Јелисавчић, одборник Слободног Панчева, једно питање је упућено градоначелнику и односи се на рачуне од око 100.000 динара из једног локалног ресторана, на дан када су одборници владајуће странке, боравили у Скупштини, током такозване одбране парламента, 13 и 14. априла. Друго питање постављено је Бојану Бојанићу, в.д. директору ЈКП АТП, а односи се на укидање међумесног саобраћаја за Београд, 13. априла, од 8 до 18 сати, због чега је Јелисавчић против њега поднео и кривичну пријаву.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: