21. седница Скупштине града Панчева

Одборничка група „Слободно Панчево“ позвала владајућу већину да смени Тиграна Киша

Директног преноса седнице ни овога пута није било

Занимљив почетак 21. седнице Скупштине града Панчева, обећавао је дебату и размену мишљења, али након само неколико минута одборници су утонули у већ познату униформност. Наиме, на питање о проширењу дневног реда, за реч се јавио Никола Ћебић, одборник „Слободног Панчева“ и рекао да је Тигран Киш, председник Скупштине града повредио Пословник, члан 61, јер је одложио седницу која је била заказана за 22. март, за 28. март. Одлука о одлагању седнице постављена је само на сајт града.

Ми смо на састанку шефова одбрничких група 19. марта, добили обавештење да ће седница бити одложена и одржана 28. марта, са циљем да се обезбеди интернет пренос и да се избегне стављање хитних тачака на дневни ред. Чланом 61. Пословника је превиђено да председник може да одложи седницу само ако не постоји кворум, а о другим случајевима одлучује Скупштина. Како је седница одложена, а о томе није донела посебну одлуку сматрамо да је данашња седница нерегуларна. Поред тога, председник Скупштине је самовољно продужио рок за предају амандмана, иако члан 61. предвиђа да се рок не продужава у случају одлагања седнице“, објаснио је Ћебић.

Он је додао да председник Скупштине оваквим понашењем нарушава углед Скупштине града, да узурпира права која су му дата, те да вређа одборнике и грађане. Због тога је позвао владајућу већину да смени Тиграна Киша.

Како данас немамо интернет пренос и како су додате тачке по хитом поступку, стичем утисак да су разлози за одлагање седнице били неки други. У вези са тим позивамо владајућу већину да разреши дужности тренутног председника Скупштине због учесталог кршења Пословника, међу којима је овај данас најдрастичнији и да на то место постави некога ко ће поштовати институцију којом председава, затражио је Ћебић и затим напустио седницу Скупштине.

Киш је образложио да се члан 61. односи на ситуацију када је Скупштина која је заказана почела, што није био случај. Прецизирао је да није дошло до одлагања, већ до померања термина. Затим је позвао Николу Ћебића да покрене иницијативу за његову смену, на шта има право, и ставио на гласање повреду Пословника. Пет одборника је гласало ЗА и оно је завршено у Кишову корист.

Ребаланс буџета и додатне тачке

Предлог за додатну тачку дневног реда имао је и Павле Ђукић, из одборничке групе „За слободно Панчево“. Он је рекао да би одборници требало да се баве пословном политиком АТП-а и поново изнео проблем укидања стајалишта у Београду, код Главне поште. Према његовим речима, информација да се забрана односи на све превознике, није тачна јер сви превозници осим АТП-а стају на поменутој станици.

„Овом одлуком путнике смо пребацили на превозничка предузећа која нису из нашег града“, рекао је Ђукић.

Ни његов предлог за допуну дневног рада није усвојен.

Најважнија тачка 21. заседања Скупштине био је први ребаланс буџета, који је сада увећан за 432 милиона и износи 5, 6 милијарди. Предраг Живковић, заменик градоначелника образложио је ребаланс на следећи начин:

„Крајем јанура потписан је уговор са Управом за капитална улагања који се односи на суфинансирање друге фазе израдње Потамишког колектора, у износу од преко 170 милиона динара. Обавеза учешћа града је 50 одсто, и дужни смо да урадимо ребаланс буџета како бисмо обезбедили средства“.

За наставак инфраструктурног опремања Северне индустриске зоне Покрајина је обезбедила 33 милиона динара, док ће неутрошена средства из претходне године, бити потрошена на Потамишки колектор (87 милиона), изградњу социјалних станова у Улици Светозара Милетића (46 милиона), за изградњу Градског стадиона (43 милиона), за установе културе (15 милиона), за ПУ Дечја радост (7,5 милиона) и друго.

На дневном реду седнице до понедељка било је седам тачака дневног реда, али је након јучерашње седнице Градског већа, придодато још 11. Све одлуке усвојене су без приче и полемике, а можете их прочитати на линку.

Директног преноса седнице ни овог пута није било. Одборник Доста је било Ђерфи Шандор поставио је одборничко питање због чега поново заседање није доступно грађанима, а упитао је и када ће добити одговор од градоначелника у вези са одобравањем пословног простора за тај покрет, на који чека шест месеци.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: