Искре међу опозицијом, мудра тишина међу владајућом већином

Од циркуса до Сената

Усвојено је укупно 44 тачака, већина њих без расправе

Акциони план за за превенцију и заштиту од дискриминације Града Панчева, нова Одлука о изношењу смећа, измена програма пословања АТП-а, као и Одлука о расписивању конкурса за избор директора пет градских јавних предузећа, изазвале су највише полемике на седници Скупштине града, која је одржана у петак, 17. новембра.

Усвојено је укупно 44 тачака, већина њих без расправе. Одборници и одборнице владајуће коалиције мудро су ћутали, и чак се ретко јављали и ради образлагања предлога, док је опозиција била активна. Осим што су предлагали додатне тачке за дневни ред и износили ставове за поједине предлоге, међусобно су се и оптуживали и критиковали једни друге, посебно због тога што је одређен број одборника и одборница напустио своје одборничке групе и основао нове одборе.

Дејан Јовановић, некада одборник Доста је било, а сада члан одборничке групе „Слободно Панчево”, на почетку седнице предложио је четири додатне тачке, које је опозиција предлагала и на ранијим седницима Скупштине. Ниједан од пет предлога – формирање радног тела Скупштине града које ће се бавити решавањем проблема у Апотеци Панчево, који се односи на медицински отпад у установи; затим формирање радног тело за испитавање расподеле буџетских средстава за јавно информисање на територији Града Панчева; отварање расправе у вези са коришћењем јавних простора, као и расправа о раду сталних радних тела Скупштине града, те иступање града из Регионалне агенције за развој јужни Банат – није добио потребну већину и није се нашао на дневном реду парламента.

Ни предлог за допуну дневног реда Зорана Јовановића, сада јединог одборника ДС-а о задужености Града Панчева, који је припремљен још за прошлу седницу Скупштине, ни овај пут се није стављен на гласање, због чега је Јовановић напустио парламент.

О важним одлукама без полемике

Иако је на дневном реду био и трећи ребаланс буџета, о тој тачки није било полемике. Предлог је образложио Предраг Живковић, заменик градоначелника и истакао да су извршене корекције прохода и пренамене, по препоруци Државне ревизорске институције. Буџет сада износи 5 милијарди 948 милиона и 683 хиљаде динара.

О Одлуци о изношењу смећа расправљали су и опозиција и власт. Одборница ЛСВ, Соња Радивојев критиковала је нову Одлуку јер се према њеним речима изношење смећа обрачунава по метру квадратном, а не по члану домаћинства.

Ђерфи Шандор, одборник Доста је било, и уједно најактивнији одборника на протеклој седници, рекао је да сумња да ће погодности око смањење цена одношења смећа важити за сваког и навео пример Северне индустријске зоне.

Дискутовало се и о АТП-у. Јелица Петровић, одборница СРС-а , рекла је да одборници те странке подржавају захтеве за додатним средствима за АТП, те да град треба да има јавног превозника, али је напоменула да постоје бојни пропусти у раду предузећа. Поменула је лоше услове у којима раде запослени, нове аутобусе који се не користе и релације које су укинуте.

Мишо Марковић, члан Градског већа задужен за комунлану област одговорио је да АТП стаје на ноге и да је предузећу према овом ребалансу опредељено 23 милиона динара. Такође, истакао је да није тачно да се нови аутобуси не користе, те да нема говора о преузимању одређених линија од стране других превозника.

Бука око дискриминације

Велику пажњу одборника изазвао и предлог Акционог плана за превенцију и заштиту од дискриминације, који је образлагала Милица Тодоровић (СНС), председница Савета за родну равноправност Скупштине Града Панчева.

Павле Ђукић, председник нове одборничке групе „За наше Панчево“, замерио је што се маргинализоване групе помињу тек по који пут, док се појам ЛГБТ, спомиње скоро 200 пута. Ђукић је имао примедбу и на употребу овог појма који није у духу српског језика, као и на састав људи који су радили на писању документа.

Милица Тодоровић одговорила је да задовољна што се први пут у Скупштини развила дискусија о дискриминацији. Она је прочитала имена стручњака који су учествовали у писању Акционог плана, и позвала одборнике да гласају за усвајање документа.

Захваљујући неумесним опаскама одборника СРС-а Срђана Гламочанина, седница је повремено личила на циркуску представу, која је на срећу није изведена до краја због тога што је Тигран Киш, председник Скупштине града, изрекао две опомене том одборнику.

Све тачке које су усвојене на јучерашњој седници можете прочитати на линку.

Патолошка мржња и срамота

На дневном реду нашло се и именовање су др Стојана Вишекруне за директора Дома здравља Панчево, а усвојени су и конкурси за избор директора ЈП „Градска стамбена агенција“, ЈКП „Зеленило“, као и комунланих предузећа у Јабуци, Омољици и Банатском Брестовцу. На овом заседању изгласане су и одлуке о смени и постављању нових чланова Школских одбора у девет основних и средњих школа.

Жељко Сушец, председник одборничке групе СНС-а обратио се новинарима након седнице детаљно анализаирајући опозицију и замерио одборницима што нису вратили мандате иако су изашли из одборничких група ЛСВ, ДЈБ и ДС.

„Толико о њиховом етичком кодексу и поштењу. Доказали су да су испуњени патолошком мржњом према СНС-а и да су им лични интереси на првом месту”, оценио је Сушец и додао да је опозција у Панчеву деструктвина, те да је срамота како се њихови одборници понашају у Скупштини.

Он је истакао да ће се СНС и даље радити у интересу грађана Панчева.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress