Противзаконито складиштење и третирање опасног отпада?

Нова странка: сумња да је опасан отпад у Обреновцу из Беле Цркве – отпад уклонила фирма из Панчева

Народна посланица Нове странке Мариника Тепић и прва на листи коалиције „Да ослободимо Београд – ДС, Нова, СДС, ЗЕП Зелени“ Весна Ракић – Водинелић изразиле су оправдану сумњу, позивајући се на видео снимке као доказни материјал, да је опасан отпад пронађен у Обреновцу крајем прошле године заправо довезен из Беле Цркве, где је пре годину и по дана илегално држан и третиран од стране фирме Еко-21. Како су навеле, Министарство пољопривреде имало је сазнања о отпаду из Беле Цркве, те се поставља питање да ли је његов илегални премештај у Обреновац омогућен уз сагласност државних органа.

„Грађани Беле Цркве пре годину и по дана пријавили су противзаконито складиштење и третирање разног опасног отпада у напуштеној фабрици „25. мај“, да би убрзо потом и тада надлежно министарство пољопривреде Бранислава Недимовића наложило да се сав тај отпад одатле уклони. Тај отпад је уклонила фирма Еко-21 из Панчева, која га је ту третирала, а вероватно и донела, међутим нико никада није ни питао, а ни рекао како је тај опасни отпад уопште и стигао у Белу Цркву, као што нико није ни питао, а ни рекао где је одвезен – рекла је Мариника Тепић јуче на конференцији за новинаре.

Она је истакла и да се на видео снимцима из Беле Цркве јасно виде стотине металних бачви потпуно идентичних онима које су у децембру прошле године пронађене у Обреновцу. Стога, навела је, постоји сумња у оправданост терећења само Зорана Марковића, ухапшеног власника Нитор транса на чијој је парцели у Обреновцу нађен отпад. Сумњу појачава и чињеница да се Марковићу илегално држање отпада ставља на терет уз информацију председника општине Обреновац Мирослава Чучковића да су пријаве стигле 1. августа, а увидом у АПР јасно се види да је Марковић постао законски заступник Нитор транса тек 31. августа. У време које помиње Чучковић власник Нитор транса био је извесни Драгољуб Близањац са Нитор трансом регистрованим у општини УБ, рекла је Тепић.

„Нама делује да је ова прича далеко озбиљнија, шира и превазилази једног Зорана Марковића. Основано сумњамо да се овде ради не само о организованом криминалу опасним канцерогеним отпадом, већ и да су надлежни државни органи на то ћутали. Штавише, да је напредњачка администрација умрежена са партијском координацијом за Јужни Банат ово годинама допуштала, могуће и саучествовала, све док грађани Беле Цркве нису реаговали, а потом и Обреновца“, нагласила је Тепић.

Председница Савета Нове странке Весна Ракић – Водинелић истакла је да надлежни органи треба да доставе одговоре на питање каква је веза између опасног отпада складиштеног у Белој Цркви током 2016. године и оног у Обреновцу, нађеног годину и по дана касније, јер она несумњиво постоји:

„То је питање за Министарство пољопривреде, као и за председнике општина Бела Црква и Обреновац, али, пре свега, и за Министарство унутрашњих послова јер оно издаје дозволе за складиштење и третман опасног отпада“.

Ракић – Водинелић је навела и да су грађани Беле Цркве наговестили да је токсичан отпад са њихове територије развезен бар на пет локација, због чега постоји бојазан да количине пронађене у Обреновцу нису коначне, те је питање где је још све илегално похрањен:

„Тај отпад, где год био, разграђује се, кроз земљу, кроз подземне воде… Последично, пићемо воду и јешћемо производе из земље, врло могуће, тешко загађене“.

Видео снимке можете погледати на линку.

Иначе, према подацима из АПР-а друштво са ограниченом одговорношћу Еко-21 је основано у марту 2010. године, са седиштем у Панчеву. Као директор наведен је Љубомир Милићевић, који је и власник са уделом од 100 одсто. Међутим, тек у марту 2012. године донешен је оснивачки акт у којем се као седиште наводи Нови Козјак. Претежна делатност друштва је третман и одлагање опасног отпада.

Интересантно је да је у октобру 2017. године у Регистар привредних субјеката уписан Закључак Основног суда у Панчеву од 19. јула прошле године.

„На предлог извршног повериоца Божић Радише из Бајине Баште, на основу извршне исправе, а против извршног дужника Милићевић Љубомира из Панчева, на основу Решења о извршењу овог суда од 06. марта 2015. године, ОДРЕЂУЈЕ ИЗВРШЕЊЕ продајом удела извршног дужника у привредном субјекту EKO-21 DOO PANČEVO, до потпуног намирења“, стоји на сајту АПР-а.

 

 

Нова странка, редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: