Колико коштају избори у Србији?

Из џепова грађана више од 1,8 милијарди динара за изборе

Председнички кандидати ће поделити 641,8 милиона за кампању

Након што је, после низа перипетија, Републичка изборна комисија прогласила 11 кандидатура за председничке изборе 2. априла, коначно је постало познато и колико ће пара из буџета ићи сваком кандидату. Сума новца одређена за председничке изборе налази се „расута” у Закону о буџету за 2017. године (под шифром 7055 – Избори за председника Србије); када се све сабере, председнички избори коштаће грађане Србије милијарду и 813 милиона динара, од чега је 641,8 милиона намењено изборној кампањи (под називом „дотације невладиним организацијама”).

Ова бројка за кампању такође је законом одређена – члан 20 Закона о финансирању политичких активности каже да се за трошкове изборне кампање обезбеђује 0,07 одсто пореских прихода буџета Републике Србије. У 2016. порески приходи су били 916,8 милијарди, па 0,07 одсто од тога износи тачно 641 милион и 760 хиљада динара.

Од остатка новца, до поменутих 1,81 милијарди, највише одлази за буџет Народне скупштине и њене стручне службе (1,1 милијарда), потом за буџет Управног суда (28,2 милиона) и за Агенцију за борбу против корупције (12,6 милиона).

Дакле, председнички кандидати ће поделити 641,8 милиона за изборну кампању. Члан 21 поменутог Закона о финансирању политичких активности налаже да се половина ове суме равномерно расподели свим кандидатима у првом кругу. Дакле, сваки кандидат ће добити 29 милиона и 171 хиљаду динара, под условом да освоји најмање један одсто гласова на изборима.

Ако у томе не успе, мора држави да врати сав износ који је добио, а ако то не уради, држава ће се наплатити из јемства које је сваки кандидат дужан да положи (новац, банкарска гаранција, државне хартије од вредности, или стављање хипотеке – све у висини средстава које је држава определила сваком кандидату).

Преостала половина новца иде кандидату који победи у првом кругу избора, а ако буде другог круга, тих око 321 милион динара деле се подједнако на оба кандидата која прођу у други круг. Према томе, победник председничких избора 2017. године може из буџета добити најмање 189,6, а највише 350 милиона динара (ако победи у првом кругу).

Према Закону о фининасирању политичких активности, средства намењена кампањи уплаћују се у року од пет дана од дана проглашења свих изборних листа. У складу с тим, кандидати за председника требало би да су новац из јавних извора добили најкасније 22. марта.

Опширније на линку.

Радмило Марковић, Истиномер

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: