Подсећање на тему која је прошле године узбуркала јавност

Доста је било: Петиција против складиштења опасног ђубрива

„Промист и даље неометано послује“

Осмог маја навршило се годину дана од јавне расправе о складишту 10.000 тона вештачког ђубрива на плацу некадашње „Стакларе“, о чему смо писали.

Покрет Доста је било (ДЈБ) подсећа на ову тему јер се према њиховим тврдњама, ђубриво на бази амонијум нитрата, потенцијално запаљиво и опасно по здравље људи, које је складиштено од 2016. године на поменутој локацији, и даље налази тамо.

Како градске власти ништа не предузимају, а чињенице су да се у бившој Стаклари’ и даље обавља лагеровање и промет великих количина поменутог ђубрива, ДЈБ Панчево најављује покретање петиције против делатности предузећа ‘Промист’ којом директно угрожава сигурност и здравље грађана Панчева“, најавили су из покрета.

Потписи против неадекватног лагеровања ђубрива прикупљаће се у суботу и недељу, 25. и 26. маја, на више локација у граду. У пре подневним сатима, од 9 до 13 сати, штандови покрета Доста је било биће постављени на улазу у Зелену пијацу, као и на Стрелишту, на углу Улица Вељка Петровића и Вељка Влаховића, у близини складишта. Оба дана и у по подневним сатима ће се прикупљати потписи на Корзоу, у Градском парку и у Барутани, од 16 до 19, односно 20 сати.

У акцији ће учествовати цео градски одбор ДЈБ и форум младих ДЈБ.

Према речима Шандора Ђерфија, одборника покрета Доста је било у Скупштини града Панчева, потписи ће бити предати градоначелнику, који је је како каже изјавио пре годину дана да град неће дозволити складиштење поменутог ђубрива.

„Очигледно је да ‘Промист’ и даље неометано послује, а да сви прописи, планска документа, и закони говоре да то не смеју. Складиште се налази у близу стамбених зграда, и кућа, на великој површини, близу је спортско-рекреативни центар Стрелиште. Недавно је на ливади, на само на пар дестина метара избио пожар, а складиште нама безбедносне услове и складишти се неадекватно, на отвореном, због чега је угрожено здравље, безбедност и имовина грађана Панчева“, објаснио је Ђерфи.

Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, поднео је у мају 2018. године, Основном јавном тужилаштву у Панчеву, и кривичну пријаву против Н. П. из Новог Сада, одговорног лица Новосадске компаније „Промист“ и Г.К. из Панчева, директора логистике у тој компанији.

Кривична пријава се односи се на четири кривична дела: непредузимање мера заштите животне средине; уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и скалдиштење опасних материја; неовлашћено бављење одређеном деалтношћу и кривично дело давања лажног исказа.

Од Основног јавног тужилаштва у Панчеву, затражили смо одговор на питање да ли се поступало по кривичној пријави, да ли је покренут поступак, и у којој је фази, који очекујемо.

 

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: