Покрет слободних грађана Панчево упутио писмо градоначелнику

Да јавни простори буду доступни свима, без дискриминације

Покрет слободних грађана Панчева покренуо је иницијативу за отварање јавних простора за све грађане и грађанке, “без дискриминације према политичком или било каквом другом основу”. Они су упутили писмо градоначелнику града Панчева у којем траже да се свима омогуће исти услови и да се та област уреди.

Прошло је скоро годину дана од када су јавни простори у Панчеву недоступни политичким организацијама и удружењима грађана. Од кампање за председничке изборе 2017. године јавне институције на различите начине дискриминишу организације тако што не одговарају на писмене и усмене захтеве, или дају негативне одговоре када се траже термини за слободно окупљање и дискусију. У исто време, владајуће странке, и подобне организације, на располагању имају све просторе кад год то пожеле”, стоји у саопштењу Покрета.

Они су затражили од градоначелника, Градске управе града Панчева, Месних заједница на територији града Панчева, и установа културе чији је град Панчево оснивач да сваког месеца објаве слободне термине за коришћење јавних простора од стране политичких и друштвених организација, за организацију догађаја (трибина, округлих столова, дебата).

„Јавни простори – мала и велика сала Скупштине Града, фоаје Градске управе, велика сала, изабински простор и фоаје Културног центра Панчева, сала „Аполо“ Дома омладине, као и простори месних заједница и домова културе, морају бити на располагању свим нашим суграђанима, без дискриминације по политичкој основи.  

Најбољи начин за то је да горе наведене институције сваког месеца до 10. у месецу, за следећи месец, објаве на интернет презентацији своје институције термине у којима је могуће организовати догађаје. Минимум је да то буде једном недељно за сваки од наведених јавних простора. Организације могу да се пријаве за сваки простор највише једном месечно, како би био поштован принцип равноправности”, пише у саопштењу које су потписали повереници Покрета слободних грађана Панчево, др Небојша Тасић и Никола Ћурчин.

Они очекују да се о овом захтеву градоначелник у што краћем року изјасни.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress