Уочи изборног дана, 2. априла

ЦРТА: Грађани слободно да гласају, актери у изборном процесу да поштују закон

Предизборна кампања била кратка, интензивна, са наводима о притисцима на бираче, и злоупотребом јавних ресурса

Уочи изборног дана, 2. априла, ЦРТА посматрачка мисија „Грађани на стражи” позива грађане да слободно изразе своју вољу на биралиштима, као и све актере у изборном процесу да поштују закон и изборна правила и да се понашају у духу демократских, слободних и фер избора.

Они позивају грађане да заједно са њима буду „на стражи“, да пријаве неправилности, и поставе питања у вези са изборним процесом на имејл адресу [email protected] или на телефон 069/232 1901.

Како се наводи на сајту посматрачке мисије Раша Недељков, шеф ЦРТА посматрачке мисије „Грађани на стражи”, изјавио је да је предизборна кампања била кратка, интензивна, са неравноправном медијском заступљеношћу, наводима о притисцима на бираче, као и различитим облицима злоупотреба јавних ресурса и уз веома ограничену контролу независних тела.

„У таквом амбијенту, само законито поступање институција, а пре свега РИК-а и бирачких одбора на дан избора, може донети сигурност грађанима да ће њихова изборна воља и бирачка права бити заштићена”, наводи он.

Посматрачка мисија „Грађани на стражи” посебно истиче да је и овог пута недостајала проактивна комуникација институција о начинима остваривања права грађана код уписа и уношења измена података у бирачком списку.

„У завршници кампање при истеку свих рокова, поновио се проблем неуређености бирачког списка што нарушава поверење грађана у изборни процес. Више десетина грађана нам се јавило са низом проблема – позиви за гласање на име давно преминулих чланова породице или за људе који никад нису живели на адресама на које су достављени ови позиви, као и због немогућности остваривање права гласа држављана Србије који живе у иностранству али и других административних пропуста приликом уписа и измена података у бирачком списку” изјавио је Павле Димитријевић, шеф правног тима ЦРТА посматрачке мисије „Грађани на стражи”.

ЦРТА посматрачка мисија „Грађани на стражи” ће, током изборног дана, имати преко 900 посматрача на репрезентативном и случајном узорку од 450 бирачких места, као и 60 мобилних тимова који ће обилазити бирачка места у свим окрузима у Србији. Посебна пажња ће бити посвећена праћењу поштовања изборних правила и процедура од стране свих актера у процесу о чему ће јавност тог дана бити обавештавана на редовним конференцијама за медије.

Из посматрачке мисије ЦРТА подсећају да грађани, који су уписани у бирачки списак, своје бирачко право могу остварити уз важећу личну карту, пасош или возачку дозволу која садржи личне податке, као и са истеклом личном картом уз потврду издатом од МУП-а да је у току процес издавања нове личне карте. Обавештења о гласању која су стигла на кућне адресе грађана нису услов за гласање и не морају се понети на бирачко место. На ком бирачком месту могу да остваре своје изборно право, бирачи могу проверити и на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе или на сајту Републичке изборне комисије.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: