PASCH пројекат у учионици

За ученике ОШ „Бранко Радичевић“ европска уверења за немачки језик

Основна школа „Бранко Радичевић“ од 2013. године је партнер школа у пројекту „PASCH“. Носилац  PASCH пројекта је Република Немачка, а циљ програма је обједињавање школа широм света у којима се учи немачки језик.

Током априла у школи ће бити организовано полагање испита за ђаке 8. разреда. Ученици који наставе даље школовање у Гимназији имају могућност да своја знања унапреде до нивоа Б1/Б2 у европским оквирима.

У поменутој панчевачкој школи се од школске 2003/2004. године немачки језик учи и од првог разреда, а деценијама уназад као други страни језик. Циљ стварања ове мреже школа је, како кажу у ОШ „Бранко Радичевић“ стицање језичких компетенција код ученика. Као резултате свог рада, ученици на крају 8. разреда полажу испит и добијају уверење о стеченом знању немачког језика на нивоу А1/А2 у европским оквирима.

Овај пројекат у нашој земљи  финансира, прати и подржава Амбасада Републике Немачке у сарадњи са Министраством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Централа за школовање у иностранству Републике Немачке на територији Србије налази се у Београду и њихов задатак је да прате и вреднују ефекте пројекта. Стручни сарадник Jutta Sieberz-Pozza, која је координатор поменутог Центра, задужена је за сарадњу са наставницима школе. Она прати реализацију посебног плана и програма у раду  са ученицима како би они на адекватна начин усвојили и применили стечена знања.

У току другог полугодишта школске 2016/2017. године она долази једном недељно и на посебно организованим часовима у сарадњи са предметним настаником Александром Слијепчевић, ради са ученицима примењујући посебне методике и инструменте рада, како би их мотивисале и припремиле за предстојећи испит.

Како наводе у ОШ „Бранко Радичевић“ ученици су са одушевљењем прихватили присуство и рад са страним лектором. Као посебан изазов ученицима представља чињеница да стручна сарадница користи искључиво немачки језик у својој комуникацији, тако да их то додатно подстиче да користе већ стечено знање.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress