Почео упис у ПУ „Дечја радост"

Вртићи тесни, нових објеката неће бити

Прошлогодишња листа чекања – 300 деце

Као и претходних година, и наредне школске године 2018./2019. у објектима Предшколске установе „Дечја радост“ Панчево биће тесно. Прошлогодишња листа чекања од 300 деце, врло је могуће да се понови и ове године, с обзиром на интересовање родитеља за упис деце, који је почео 10. и траје до 27. априла. На свим вртићима истакнуто је време и место пријаве, као и број слободних места у свим објектима.

„Очекујемо навалу за упис“, констатује за наш портал Љиљана Војнов, заменица директорке ПУ „Дечја радост“.

Највећи проблем за смештај су деца рођена 2016. године, за које ове године у неким од 20 објеката нема ниједно место.

„Не памтимо да смо некада имали толики проблем око смештаја деце као прошле године, пре свега малишана који ове године пуне две године. Од 300 деца на листи чекања, 106 су била деца тог узраста. Они су нам `кост у грлу`“, наводи наша саговорница.

Међутим, ни за остала годишта нема довољно места –  „критични“ су и 2013, 2014. и 2015. годиште, за које такође у одређеним вртићима нема ниједно слободно место. За предшколце, ипак, мора да се нађе место, због обавезности предшколског програма.

Најлошија ситуација је као и годинама уназад је на Стрелишту и Новој Миси, а и вртићи у центру града су поприлично попуњени.

Прошле године локална самуправа је покренула програм суфинансирања за боравак деце у приватним вртићима. Лиценцу за обављање тог посла за сада има један вртић – „Кефалица“, који је прошле године примио тридесеторо деце са листе чекања, од 1 до 6 година. Критеријум за упис јесте била брзина родитеља – ко први преда документацију, добија место.

За Татјану Божић, чланицу Градског већа Града Панчева задужену за образовање, оваква начин одабира деце није необичан. Она сматра да је тај систем поштенији, него бодовање које практикује ПУ Дечја радост“.

И ове године Кефалица“ ће примити 30 малишана, а нових лиценцираних приватних вртића за сада нема.

Изградња или оспособљавање новог објекта за боравак деце због органиченог буџета није реална, напомиње Татјана Божић.

„Мисли се и разговара о томе, али за сада немамо конкретних предлога и пројеката“, рекла је она.

Због велике конкуренције, ПУ Дечја радост“ увела је од пре неколико година и жребање, за децу са истим бројем бодова. У вртићима борави укупно 2.700 малишана, а прошле године уписано је њих 1.100.

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress