Образовање у Панчеву у бројкама

У прве разреде основних и средњих школа у Панчеву уписано 24 ђака мање него претходне

У први разред основних школа у граду Панчеву ове школске године уписано је 1.124 ученика у оквиру 50 одељења, што је за 24 првака мање него претходне, показују градска документа. Од првог до осмог разреда, наставу у основим школама похађа 9.400 ученика, у оквиру 439 одељења, што је 77 ученика и три одељења мање него што је било школске 2018/2019 године.

У 19 редовних основних школа и Школи за основно и средње образовање „Мара Мандић“ Панчево, Музичкој школи „Јован Бандур“, и Балетској школи „Димитрије Парлић“, наставу похађа 9.902 ученика у 489 одељења. Школу „Мара Мандић“ похађа 142 ученика, Музичку 343, Балетску 159 ученика.

У мултинационалној средини као што је Панчево, настава се у три основне школе реализује на језицима националних мањина – у једној школи на мађарском, у две на румунском. Матерњи језик (словачки, мађарски, бугарски, румунски, македонски) за 181 учника је изборни предмет. Двојезична настава се реализује у ОШ „Свети Сава“ на српском и енглеском језику, и то у по једном одељењу петог, шестог, седмог и осмог разреда.

Подаци из градских докумената Основне школе покренуле су Прекршајни поступци против 39 родитеља јер нису децу уписали у школу или нису је редовно похађала.

Средње школе у Панчеву (седам средњих и две уметнничке) уписале су ове школске године 1.519 ђака у 58 одељења, што је за 24 мање него прошле, али за два одељења.Наставу похађа 5.379 ученика.

Гимназија „Урош Предић“ уписала је једно одељење више новообразовног профила ИТ, са 21 учеником. У оквиру дуалног система образовања у Машинској школи уписано је три одељења у трогодишњем трајању- бравар,/заваравич, оператер машоинске обраде, механичар моторних возила.

Образовање одраслих у Панчеву организује се у ОШ „Ђура Јакшић“, и ове године је уписано 17 полазника.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: