Занимљива збирка о људима који су који су обележили и задужили наш град

Шта све нисте знали о Урошу Предићу, Ђорђу Вајферту, Цркви Свете Ане, Олги Смедеревац и другим великанима Панчева?

Непознати детаљи из живота града и занимљиве приче о Цркви Свете Ане, Задужбини Ђорђа Вајферта, Урошу Предићу, Олги Смедеревац, Светиславу Касапиновићу, Бригадном генералу Миховилу Михаљевићу, и јубилеју –  150 година од поласка у школу Михајла Пупина, сврстане су у „Зборник радова: Прилози историји града Панчева“, у издању Регионалног Центра за таленте Михајло Пупин“.

Промоција збирке одржана је у понедељак, 6. новембра, у свечаној сали Народног музеја у Панчево, а своје истраживачко-научне радове представили су њихови аутори: Никола З. Конески, Тамара Косијер, Јована С. Перишић, Станислава Над, Дубравка Ђорђевић и Драгољуб Цуцић.

Књига која је требала бити пред публиком у јуну ове године, у оквиру обележавања Дана Вајферта, због организационих проблема приказана је тек јуче, а поводом Дана града.

Наиме, идеју Регионалног Центра за таленте Михајло Пупин“ о обајвљивању радова студената о познатим и угледним људима који су живели у Панчеву, подржала је Туристичка организација Панчево прошле године, на челу са Браниславом Ровчанином. Како смо сазнали план је био да се поводом Дана Вајферта на једном зиду Нове поште ослика лик Ђорђа Вајферта и изда зборник, у којем постоји и материјал о Цркви Свете Ане, његовој задужбини. Међутим, са доласком новог руководства у ТОП од те идеје се одустало, па су челници РЦТ Михајло Пупин“ морали да се сналазе на други начин.

„Када нам се то измакло тражили смо нове начине и изворе финансирања да Зборник буде објављен и све је то испролонгирано за Дан града”, каже Драгољуб Цуцић, руководилац РЦТ „Михајло Пупин“.

Он објашњава да су истраживања започета у фебруару, а већ у мају су била завршена. Аутори текстова који су се нашли у Зборнику су четири студента историје, професорка Гимназије Дубравка Ђорђевић и Драгољуб Цуцић.

Уредник и рецезент издања, као и професор историје у Гимназији Урош Предић” Александар Ђорђевић, каже да је идеја била да се шира јавност упозна са људима који су оставили трага у историји града током 19. и 20. века, не само на пољу политике већ и на пољу уметности, културе и организације целокупног живота града.

„С друге стране веома је важно што су на овај начин млади студендти стекли искуство у истраживању и писању научних радова. Није било лако доћи до архивске грађе, посебно уархивима где фондови нису сређени. То је био прави рударски посао који је трајао око пола године. Мој задатак је био да помогнем студентима, их контролишем, усмеравам и саветујем”, каже Александар Ђорђевић за наш портал.

Зборник је штампан у 300 примерака, и подељен је људима који су присуствовали промоцији, а примерке ће добити и најуспешнији ђаци Града Панчева, као и библиотеке и архиви.

Како је најавио Драгољуб Цуцић, сарадња са Музејом ће највероватније бити настављена, тако да већ наредне године можемо очекивати нову збирку истраживачко-научних текстова о људима који су обележили и задужили наш град.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress