Школске униформе – корак по корак до одговора

Панчевачке основне школе прате „мапу пута“ Министарства просвете

„Наш став о униформисању школске деце је у начелу позитиван, али нам помало личи на расправу о мачки у џаку. Не зна се нити како ће да изгледају, нити колико ће коштати“ – рекао је отац једног првака.

Са друге стране, поједини родитељи мисле да увођење униформи у школе неће променити суштинске проблеме школског система.

„У униформама и без њих, проблеми ефикасности и унапређивања школског система и васпитног рада са децом, подршке у решавању њихових дилема и проблема остају. Осим што ће спутавати децу у кретању, оптеретиће и родитеље који морају да купују и одржавају те униформе, испод којих ће опет бити најновији ајфони, маркиране патике и непримерено понашање“ – каже мајка једног од ученика.

У основним школама на територији Града Панчева у току је анкетирање ученика и родитеља који се могу изјаснити подржавају ли увођење школских униформи за ђаке или ипак мисле да то није добра идеја. Анкете су анонимне и спроводе се као део препоруке Министарства просвете која је стигла на адресе школа крајем прошле године.

До првих резултата стигли су у ОШ „Стевица Јовановић“, где је већи део ученика рекао „да“ школским униформама. Ипак, то није коначна одлука јер своје мишљење морају дати Савет родитеља, Школски одбор и Ученички парламент.

У већини основних школа углавном су предузети први кораци. У највећој школи Jужнобанатског округа „Мирослав Мика Антић“ речено нам је да су тек на почетку посла пред анкетирање ученика – о ђачким униформама је било речи на часовима одељенског старешине, док је родитељима тема предочена на родитељским састанцима. Коначне резултате анкете ускоро очекују у ОШ „Ђура Јакшић“ где је, за сада, већина ученика нижих разреда гласала „за“, док су ученици виших разреда углавном против ношења униформи.

Министарство просвете је дало смернице школама у Србији како би што лакше дошле до одговора, униформе у школама – да или не. Уколико већином гласова буде утврђено да су ученици за ношење униформи, неопходно је донети измене и допуне Правилника о понашању и обавезама запослених ученика и родитеља, у делу који се тиче правила о ношењу униформи, наводи се у допису Министарства.

Препорука, између осталог, обухвата разговор учитеља и наставника са ученицима свих разреда о ђачким униформама, у виду дебата или радионица, као и конкурс за најбоље дизајнерско решење јер свака школа бира изглед своје униформе.

У овом обимном и дуготрајном процесу, сматрају директори школа, најтежи је део у вези са набавком ђачких униформи, јер у буџету школа нема довољно новца за то. Идеја Министарства у делу финансирања јесте да се у куповину униформи, осим школа, укључе и родитељи, могући донатори и локална самоуправа.

О увођењу школских униформи било је речи и претходних година. Након што школске управе доставе Министарству просвете коначне резултате, биће јасно да ли ће и под којима условима ђаци у Србији долазити у школу у униформи.

 

 

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: