ПОКЛОН ПОРОДИЦЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ „МАРИ МАНДИЋ“

Сензорна соба за помоћ хиперсензитивној деци

Фондација принцезе Катарине донирала 12.000 евра школи за децу с посебним потребама

Школа за основно и средње образвање деце с посебним потребама „Мара Мандић“ од данас располаже сензорном собом која ће помоћи деци са поремећајем чула да ублаже тај проблем. Ову собу вредну 12.000 евра донирала је Фондација Њеног краљевског височанства принцезе Катарине Карађорђевић.

Школа „Мара Мандић“ је десета установа тог типа у Србији која је добила сензорну собу, а највећи део новца безбедиле су две српске породице  које живе у Великој Британији. Принцеза Катарина Карађорђевић је изразила велико задовољлство што је могла на овај начин да помогне деци, али и наставницима који раде с овим малишанима.

„Желимо да помогнмо и више, и ја бих желела да добијем одавде информације у мојој фондацији у Београду како још можемо да помогнемо. То је за мене само почетак, и ја желим да дођем поново ради нове помоћи“, изјавила је принцеза Катарина након што је свечано отворила сензорну собу.

Тај објекат неће бити на располагању само ученицима школе „Мара Мандић“, већ и осталим ученицима с посебним потребама који похађају редовне школе крооз инклузивну наставу.

„Желим да се захвалим пре сега у име ове деце на овако великом поклону. Нарочито што ће ову сензорну собу поред деце из наше школе да користе и деца из других школа, јер наше колеге дају подршку деци којима је она потребна и у редовним школама“, изјавио је директор „Маре Мандић“ Бранко Куриљ.

Соба је намењена за индиивиуални рад терапеута са хиперзензитивном децом.

„Таквом терпијом помаже се у бољој обради сензорних информација. Опрема у сензорној соби подрстиче и обнавља везе између различитих чула и центра за обраду таквих информаија. Нека деца су преостељлива, нека су повученија, тако да соба има терапеутске сврхе“, објаснила је дефектолог Милена Јовић.

Приинцеза Картарина се након свечаности на своју иницијативу задржала у дужем обиласку школе као би сазнала на које све начине фондација коју води може да помогне овој образовној установи. Она је позвала делегацију колектива „Маре Мандић“ и један број деце да посете Бели двор и буду гости краљевске породице.

Dragan Vukašinović

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: