Састанак о могућностима увођења дуалног образовања

Кључна сарадња свих релевантних субјеката у процесу увођења дуалног образовања

Нова уписна политика у средњим школама за школску 2017./2018. годину, односно могућности увођења дуалног образовања, била је тема састанка одржаног у Малој сали Градске управе. Нова уписна методологија  подразумева већу улогу локалне самоуправе и сарадњу са што већим бројем организација и привредника са средњим школама. Састанак је одржан у циљу међусобне размене искустава, како би, између осталог, било јасније који су профили потребни на тржишту рада.

Машинска школа у Панчеву је, како је рекао директор Милорад Илић, озбиљно приступила том проблему и развила свој модел дуалног образовања.

„Спремни смо да одговоримо на тренутне потребе и први талас дуалног образовања који се односи на трогодишња занимања. Ми имамо доста популарно занимање оператера машинске обраде, које је пре није било популарно. Маркетиншким приступом смо успели да направимо да влада интересовање међу ђацима али и предузетницима “ – истакао је Илић.

У расправу су се укључили и привредници који су спремни на увођење дуалног образовања, поготово јер се, како се могло чути, сусрећу са недостатком појединих кадрова.

„Веома је важна мотивација свих учесника. Деце, да након школе нађу посао, привреде да добије што боље кадрове, али и школског система да промени досадашњи начин рада и школује кадрове који су заиста потребни на тржишту рада “– навео је Филип Перић, директор предузећа „Финнет инжењеринг“.

Градска већница за образовање мр Татјана Божић је напоменула да се темом о дуалном образовању отвара и питање хоће ли оно довести до лакшег запошљавања младих, као и да су овакви састанци пут ка том циљу.

„Надам се да ће овај облик сарадње који смо успоставили у школама и привредних субјеката допринети напретку у концепту школовања и запошљавања и у квалитатавном смислу, допринос стварању боље будућности деце , останак на овом простору и локалном и регионалном развоју“– истакао је координатор Школске управе за Банат Милан Бојанић.

Наредни састанци о теми дуалног образовања биће одржани у фебруару.

 

 

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress