Поднет приговор управи панчевчаких вртића

Родитељи незадовољни новим уговором са ПУ „Дечја радост“ – из установе не одговарају на позиве новинара и родитеља

Нова школска година родитељима деце који похађају Предшколске установе „Дечја радост” донела је бројне недоумице и бригу. Наиме, родитељи су нам се обратили, јер сматрају да је више тачки уговора о услугама између њих и установе, за школску 2020/2021. годину, спорно.

Група представника Савета родитеља чија деца похађају вртић „Бамби“, поднела је приговор управи ПУ „Дечја радост“, јер није задовољна појединим тачкама из уговора. Наиме, у документу у који смо имали увид, родитељи наводе да нови уговор треба да потпишу 9. октобра, иако већ постоји потписан уговор између родитеља и установе. Напомињу да је нови документ неповољан како за њихову децу, тако и за родитеље и васпитаче.

Према мишљењу родитеља спорни су чланови новог уговора, 2,5,8,9 и 10. у којима се како наводе, деца дискриминишу по основу вакцинације, затим омогућава се установи да се „када постоје оправдани разлози без сагласности родитеља/старатеља врши премештај детета из један у други објекат односно из једне у другу васпитну групу“. Родитељи који су нам се обратили наводе да није објашњено у којем случају се врши премештај, на који начин, те да сагласност за тако нешто мора да постоји. Тачка 5. се односи и на васпитаче, који такође могу да буду премештани по потреби, што се и дешавало протеклих година, па су тако васпитачице које су годинама радиле у једном вртићу, пребациване у друге објекте.

Родитељи сматрају да је проблем и што се новим уговором мењају услови у вези са плаћањем, те се омогућава принудна наплата, мења трајност уговора, и омогућава раскид уговора уколико дете не похађа установу дуже од два месеца, а да разлог одсуства није здравствене природе.

У допису родитељи позивају управу да им детаљно писмено образложи нове чланове уговора и да та појашњења унесу у нову верзију документа.

Незванично смо сазнали да се припрема анекс овог уговора, али потврду тога нисмо успели да добијемо у управи ПУ „Дечја радост“, јер директора Сњежана Ђурић, и њена помоћница Илијана Мишковић, нису одговарале на наше позиве и поруке. Тако је јавност остала ускраћена и за одговоре на питања због чега су додате нове тачке, и појашњења спорних одредби, посебно тачке 5. на коју се велики број родитеља жалио.

Од родитеља смо такође сазнали да из управе не одговарају ни на њихове позиве, па се поставља питање због кога постоји Предшколска установа, да ли због деце и родитеља, или је то приватна фирма директорке, која не жели да комуницира ни са јавношћу, ни са родитељима. Наша редакција из управе не може месецима да добије одговоре на једноставна питања – колико је деце уписано у вртиће, а колико их је на листи чекња. Због тога смо установи упутили Захтев за приступ информацијама од јавног значаја, а како ни на њега нисмо добили одговор, обратили смо се жалбом Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, од којег очекујемо одговор.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: