О безбедности у саобраћају у средњим школама

Предавања и симулација са „пијаним наочарима”

У оквиру пројекта „Смањи гас“, који је суфинансирао Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева, који реализују Ауто спортски клуб Petrо Маx из Новог Сада и Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева, у среду, 18. јануара, у Техничкој школи „23. мај” Панчево одржано је превентивно-едукативно предавање из области безбедности саобраћаја.

Дејан Радивојев, сарадник на пројекту, каже да је циљ програма усвајање знања из области безбедности у саобраћају како би се број погинулих у саобраћаним несрећама смањио. Статистика показује да су у протекле две године у Србији погинуле 292 младе особе, од 16 до 30 година.

У оквиру пројекта, тестирано је знање и поштовање саобраћајних прописа панчевачких средњошколаца, који су на предавањима имали прилике и да учествују у симулацији дејства алкохола, умора, поспаности и псохоактивних супстанци уз помоћ тзв. „пијаних наочара“.

Горан Суботић, један од матураната који је пробао „пијане наочаре“ каже да „вожња“ није била пријатна:

Апсолутно ништа нисам видео, али сам и поред тога успео да погодим правац. У школи сам доста научио о безбедности у саобраћају, што ме и знаима јер планирам да постанем активан возач“.

Вожњу са све три врсте „пијаних наочара“ пробала је и матуранткиња Драгана Лазаревић.

„Најтежи ми је било да се крећем са наочарима које симулирају проценат алкохола у крви. Све ми је било мутно и ништа нисам видела. Још увек не возим, али имаћу у виду ово искуство кад седнем за волан“, рекла је она.

Наташа Зечевић, директрока Техничке школе „23. мај” истакла је да су овакви пројекти врло битни за матуранте који почињу да возе, и постају активни учесници у саобраћају.

Дан касније, у четвртак, 19. јануара предавање је одржано и у Електротехничкој школи „Никола Тесла“, а реализоваће се још и у Медицинској школи „Стевица Јовановић“.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress