Одржан Фестивал науке

Практично знање на делу

Ђацима најинтересантнији „ватрени торнадо“, Теслина кугла, примена електрицитета

Велики број ђака окупио се у уторак, 28. фебруара, у дворани „Аполо“ на Фестивалу науке под називом „Наука – лака као музика“. Гужва није спречила децу да уживају у физичким и хемијским огледима које су демонстрирали студенти Физичког факултета у Београду и наставници и ученици ОШ „Свети Сава“.

Опрему за Фестивал обезбедили су Друштво физичара Србије и Физички факултети у Београду, а судећи према интересовању и реакцијама ђака, најинтересантнији су им били и најатрактивнији експерименти, као што су „ватрени торнадо“, Теслина кугла, примена електрицитета и друго.

„Овде имамо инфлуент генератор, који преко статичког трења ствара електрицитет и с тиме пунимо кондезатор и стварамо струју. То је ђацима било интересантно јер су имали прикилку да се ухвате за генератор и осете пецкање струје. Затим имамо клатно, које се креће у зависности од дужине нити. Приказали смо и занимљиве ствари око резонанције, затим ласер који приказује како функционишу сочива на телескоп, наочаре за далековиде и за кратковиде. Занимљиви су и Теслина кугла, „ватрени торнадо“ и кућни експерименти, које деца могу сама да праве“, објаснио је Филип Агушевски, демонстратор и студент прве године Физичког факултета.

Да је Фестивал ђацима пружио практичну примену градива које уче у школи, потврдили су и они сами.

 „Видео сам доста тога што учимо у школи, а најзанимљивији ми је био оглед са огледалима. Учествовао сам и у огледу са генератором, што је било супер јер сада у школи учимо о струји“, рекао је ученик осмог разреда ОШ „Сава Жебељан“ из Црепаје.

„Лепо је овде и добро је да се поручава физика. Шести сам разред и сада учимо масу. Наставница нас често води на овакве сајмове. Највише ми се свидео екепримент са балонима, а сазнала сам и зашто не смемо да ставимо кашике и виљушке у микроталасну“, каже ученица ОШ „Братство и јединство“.

Манифестацију је званично отворио Ненад Грозданић, председник удружења Друштво физичара Панчево, које организује Фестивал у сарадњи са Регоналним центром за таленте „Михајло Пупин“, а присутнима се обратила и Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање.

Фестивал науке је до пројекта „Наука – лака као музика“, који је финансијски подржао НИС кроз програм „Заједници заједно“.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: