Успешно завршен пројекат „Уз малу помоћ пријатеља - превенција раног напуштања школе"

Помоћ у образовању за 80 ученика

Одрживост пројекта биће обезбеђена кроз имплементацију Акционог плана за унпређење образовања 2018-2020.

Пројекат који је реализовао Град Панчево „Уз малу помоћ пријатеља – превенција раног напуштања школе”, успешно је завршен, а резултати су представљени на конференцији у петак, 27. јула, у Градској управи Панчево. Реч је о пројекту који је финансиран из средстава ИПА 2013, из Програма „Развој ефективних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу“. Вредност уговора износи 197.565,20 ЕУР, а вредност гранта је 177.611,11 ЕУР. Разлику од 19.954,09 евра обезбеђује Град Панчево као обавезно суфинансирање.

Партнер локалне самоуправе на овом пројекту је Дом за децу без родитељског старања „Споменак“.

Дејан Јекић, пројект менаџер представио је резултате програма. Током трајања пројекта десет основих школа опремљено је дидактичким материјом, намештајем, ИТ опремом, осамдесеторо деце је током шест месеци било укључено у програм додатне подршке у савладавању образовно-васпитних програма у оквиру којих су 32 педагошка асистента одржала 5760 ремедијалних часова. За исти тај број малишана обезбеђен је школски прибор, одржано је 30 ваннаставних акција са вршњачким групама и волонтерима. Такође, стручњаци Дома Споменак одржали су 20 индивидуалних саветовања и предавања о значају образовања и здравих стилова живота.

У пројекат су се укључили и спонзори који су деци обезбедили бесплатну ужину и превоз. Њима је на конференцији захвалнице уручила Татјана Божић, чланица Градског већа задужена за образовање.  Деца су добила и материјалну помоћ у виду хигијенских пакета и пакета спортске опреме (патике за децу).

Одрживост пројекта према речима представника Градске управе Панчево обезбедиће се имплементацијом Акционог плана за унапређење образовања од 2018. до 2020. годин, који је креиран у јуну ове године.

Приоритети који тај документ потенцира су: у предшколском образовању – повећање броја места и капацитета у вртићама, унапређење начин рада у вртићима и рада васпитача, омогућавање да већи број деце из угрожених категорија похађа вртиће; у области основног образовања – санкцисање родитеља деце која не похађају школу, унапређење квалитета рада наставника у основним школама, спречавање насиље међу децом, осавремењавање наставу и начина рада са децом; код средњег образовања – увести нове профиле и смерове и повезати их са привредом, увести дуалне образвоне профиле, унапредити систем подршке деце из угрожених категорије и повећати комплетно улагање у образовање.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress