Кад је наука лака као музика

Основци у царству експеримената

Чак око 70 одсто школа нема основну опрему за огледе и експерименте

Ученици панчевачких и три ковачичке основне школе биће у прилици да сутра, у уторак, 28. фебруара, у дворани „Аполо“ посете Фестивал науке под називом „Наука – лака као музика” где ће професори и студенти Физичког факултета у Београду демонстрирати физичке експерименте.

Наставници из ОШ „Свети Сава“ показаће деци огледе из хемије. Према речима Ненада Грозданића, председника удружења Друштво физичара Панчево, које организује Фестивал у сарадњи са Регоналним центром за таленте „Михајло Пупин”, циљ овакве манифестације је да се ученицима шестих, седмих и осмих разреда приближе закони физике које уче у школи, као и да се популаризује наука међу младима.

„Велики број школа у Граду Панчеву, чак око 70 одсто нема основна наставна средства и опрему за огледе и експерименте, тако да деца градиво могу визуелно да сагледају само на овај начин, на фестивалима или сајмовима науке. Ми наставници се онда довијамо на различите начине, и сами правимо огледе“, објашњава Ненад Грозданић.

Он сматра да је данас прави изазов заинтересовати децу за науку, јер она данас није толико популарна и исплатива. Сматра да би у том циљу било потребно да ђаци имају услове да свакодневно изводе огледе у школи, што је у великој већини школа сада неизводљиво.

На Фестивалу ће бити изложена и оптичка клупа која је намењена извођењу експерименталних вежби из области геометријске и таласне оптике. Друштво физичара набавило је тај уређај и поклонило га Регоналном центру за таленте „Михајло Пупин”, у оквиру пројекта „Наука – лака као музика”, који је финансијски подржао НИС кроз програм „Заједници заједно“.

Наш саговорник наглашава да је оптичка клупа намењена и ученицима свих основих школа, пре свега осмацима јер се тада оптика обрађује. Потребно је само да наставници имају вољу, јаве се Регионалном центру за таленте и договоре сарадњу и термин извођења експеримената.

Фестивал науке је такође део пројекта, а организатори намеравају да, уколико буду имали финансијских средстава, Фестивал прошире уводећи огледе и из других предмета и прилагоде га млађим ђацима.

Манифестацију су подржали Дом омладине и Електротехничка школа „Никола Тесла“. Посетиоци ће моћи да уживају у експериментима од 12 до 16 сати, док је свечано отварање заказано за 12.30 сати, након чега ће почети музички програм у оквиру којег ће наступити гимназијски бенд „Од 4 до 6″.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress