Објекат ће се налазити на Стрелишту

Град Панчево расписао тендер за израду техничке документације за изградњу вртића

Град Панчево расписао је 10. јула, јавну набавку за израду техничке документације за изградњу вртића на Стрелишту. Рок за предају пројеката је 11. август.

Од понуђача се тражи да прикаже детаљан предмер и предрачун радова, идејно решење, пројекат за извођење радова, и за грађевинску дозволу, као и да пројекат прикаже у скраћеној форми за потребе презентације и учешћа на конкурсима.

Објекат ће се налазити у Улици Мике Петровића Аласа и имаће један спрат. Вртић ће се простирати на четири парцеле, укупне површине 8.486 м2.

У конкурсној документацији је затражено да објекат испуни безбедносни критеријум, да постоје три улаза, да се обезбеди енергетска ефикасност објекта, квалитет боравка у просторијама, приступачност посебно за лица инвалидитетом, да испуни хигијенско- санитарне прописе… Такође, предвиђен је и лифт, видео надзор, и двориште величине 8м2 по детету.

У документацији се не наводи процењена вредност радова, као ни величина објекта, али пише да је изградња вртића потребна како би се на теритирији града решило питање смештаја деце, с обзиром да због миграција становника и отварања нових радних места у Панчеву постоји потреба за обезбеђивањем додатних обејката у којима ће боравити деца. Буџетом града Панчева за 2020. годину обезбеђено је 4 милиона динара за израду пројкено-техничке докумнетације за изградњу вртића.

Одлуку о додели уговора, наручилац ће донети у року од 25 дана од дана јавног отварања понуда. Због комплексности објекта, његове локације и обима израде техничке документације, како се наводи у документацији, неопходно је да потенцијални понуђач изађе на локацију ради увида у предмет пројектовања.

Идеја о изграњи новог вртића, уместо отварања приватних вртића, што је била једно време политика локалне  самоуправе у области предшколског васпитања, појавила се крајем прошле године. Како нам је пре извесног времена рекао Саша Павлов, градоначелник града Панчева, постојао је начелни договор да изградњу вртића финансира Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

Одговарајући на питање о детаљима у вези са наведеним пројектом, из кабинета министарке без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић, обевштени смо да Град Панчево није поднео наведени предлог за финансирање.

Иначе, 2014. године на Стрелишту је требала да почне изградња „зеленог вртића“, од 280 милиона динара, а половину новца је требала да обезбеди Покрајина. Међутим, како се то није десило, од пројекта се одустало.

Панчево већ годинама има проблема са смештајем најмлађих суграђана и суграђанки. Пре три године отворен је приватни вртић „Кефалица” Панчево, а од 2017. године град Панчево суфинансира боравак четрдесеторо деце у тој установи. Ипак, прошле године није било субвенција за боравак деце у приватном вртићу, и није расписан јавни позив за достављање документације за субвенционисање.

Како је Павлов рекао раније за наш портал, до краја године се чекало да нови приватни вртић у граду, који је требао да прими преко стотину деце, почне са радом, како би свима у исто време новац био уплаћен, али како се то није десило, новац је прерасподељен. Павлов каже и да вртићи не би требало да буду социјална категорија, и да би требало увести субвенције у складу са примањима родитеља.

Целокупну докумнентацију за јавни позив можете погледати на линку.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: