„Бранкова“ школа у Интернационалној недељи дружења

ОШ „Бранко Радичевић“ Панчево је у марту 2016. године добила позив из „Institut la Segarra“, град Сервера, Каталонија, да учествује у пројекту интернационалне размене ђака. „Institut la Segarra“ је средња школа која већ неколико година у оквиру својих ваншколских активности има и пројекат интернационалне недеље.

Идеја и циљ пројекта је окупљање ђака из неколико земаља, упознавање, дружење, успостављање сарадње и пријатељства између школа и градова. Бранкова школа је прихватила позив и у децембру су 18 ученика, наставница географије – координатор Весна Божичковић и педагог школе Весна Зенг учествовали у овом пројекту интернационалне размене. Посета је трајала 7 дана. За то време ученици и наставници су, боравећи код својих домаћина, имали прилику да упознају карактеристике каталонског живота, обичаје и специфичности сваке породице.

Једна од кључних интернационалних пројектних активности је узвратна посета каталонских ђака Србији, односно Бранковој школи. С обзиром на то да никада у оквиру интернационалних размена поменути Институт није реализовао размену ђака из овог дела Европе, координатору, ученицима и родитељима је ова посета била прави изазов. Посета је реализована од 19. до 26. априла.

Тим Бранкове школе, укључујући и родитеље ученика који су учествовали у пројекту, Градску управу на челу са градоначелником Сашом Павловим, Јосипа Вебера и председника Српско – шпанског друштва Ђорђа Савића, израдили су детаљан план активности и посета како би на непосредан и занимљив начин гостима из Шпаније приближили културу и обичаје нашег народа, као и знаменитости Србије.

Посетили су знаменитости града Панчева, историју железница на иновативан и креативан начин представио је Ђорђе Савић и Јосип Вебер, Калемегдан, Музеј Николе Тесле, Трг Николе Пашића, ТЦ Ушће, Природњачки музеј у Свилајнцу, манастир Манасију, Ресавску пећину, Лисине водопаде, Нови Сад (Петроварадинску тврђаву, Дунавски кеј, центар града).

Викенд је био планиран за индивидуалне обиласке, тако да су родитељи у складу са својим интересовањима и могућностима организовали време проведено са својим гостима. Родитељи и тим школе организовали су дечје журке у циљу дружења и што квалитетније проведеног времена.

Координатор ове интернационалне размене Салвадор Кома известио је школу након реализованих активности да је веома задовољан организацијом, да су деца веома срећна и да је постигнуто више него што је очекивано. Школа је добила препоруку да и даље буде део овог пројекта интернационалне размене.

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: