Састанак у оквиру иницијативе „Мрежа пријатеља инклузивног образовања"

Анализа ЕБАРТ-а: инклузивном образовању се не придаје велика важност у медијима

Објаве претежно позитивне

У оквиру иницијативе „Мрежа пријатеља инклузивног образовања“, који спроводи ЦИП – Центар за интерактивну педагогију (ЦИП Центар) и Фондација за отворено друштво, у четвртак, 13. јула, у београдском хотелу „88 rooms“ одржан је састанак на којем су представљени резултати и изазови током спровођења пројекта.

Учесници, међу којима су били представници невладиних организација, стручњаци из предшколског и школског образовања, новинари, закључили су да су проблеми у свим локалним смоуправама слични – да не постоји механизам за утврђивање броја деце у инклузивном образовању, да нема умрежености између образовних установа различитих нивоа, да не постоји континуитет у раду локалних самоуправа због чега се проблеми не решавају, да су школе политизоване односно да су и оне део коалиционих споразума, те да запослени у локалним самоуправама немају одговарајуће комптенције везане за образовање…

Према оцени учесника, неки од проблема могу бити решени у следећој години – преко е-управе постоји могућност успостављања базе података о броју деце укључене у инклузивно образовање, док би усвајање сета закона из области образовања које се очекује на јесен требало да засутави политизацију школа.

На састанку је представљена и анализа заступљености инклузивног образовања у медијима од јануара до јула 2017. године, коју је реализовао медијских архив „Ебарт“. Анализа је показала да су укупно објављена 152 текста и прилога о инклузивном образовању. Највише их је било на порталима (78), затим у штампаним медијима (61), а инклузијом су се најмање бавила телевизије – емитовано је свега 13 прилога.

Резултати показују да тема инклузивног образовања није тема којој се придаје велика важност у медијима, а интересовање се није повећало од 2014. године када је спроведено претходно истраживање за штампане медије.

Према анализи војвођански медији, као што су „Дневник“ и „РТВ“ се највише баве том темом, а највише обајва на телевизији било је на ТВ сатницама који немају националну покривеност (КЦН, Новосадска ТВ).

Ипак, у односу на претходна истраживања, објаве које се тичу инклузвиног образовања су претежно позитивне (70 одсто), док је негативних само шест одсто. Углавном се ради о извештајима и преношењу агенцијских вести, док је број аналитичких текстова мали.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: