Подаци Националне службе за запошљавање – Филијала Панчево

Занатлије и IT стручњаци најтраженији прошле године

На евиденцији Националне службе за запошљавање – Филијала Панчево, према подацима с краја јануара ове године, налази се 19.434 незапослених људи. Од тог броја, 10.201 незапослено лице је са територије Града Панчева.

Прошле године у Панчеву је посао нашло 12.591 лице, а 3.332 особe је са евиденције Националне службе за запошљавање – Филијала Панчево.

Послодавци су прошле године највише тражили раднике за послове бравара, комерцијалисте на терену, продавце животног и неживотног осигурања, конобаре и куваре.

Занимања за којима је постојала већа тражња од понуде на локалном тржишту у 2016. години била су занимања фармацеутске струке – дипломирани фармацеути са стручним испитом, дипломирани дефектолози – олигофренопедагози, медицинске сестре – васпитачи, шивачи конфекције, обућари и аутолакирери. Исти случај је и са пословима у  IT сектору, просветним занимањима у области природних наука – математике, хемије и физике и професорима немачког језика. Већа тражња од понуде важила је и за завариваче са цертификацијом по поступку CO2, MIG, MAG, послове комерцијалисте, продаје осигурања, овлашћене рачуновође.

Понуда је била већа од тражње када је реч о дипломираним менаџерима и дипломираним правницима, занимањима из области културе, затим пољопривредним, хемијско-технолошким техничарима, матурантима гимназије, правним, економским и туристичким техничарима и фризерима.

Више од 40 одсто незапослених на евиденцији су неквалификована лица. У потрази за послом дуже од годину дана је око 66 одсто људи.

Квалификациона структура незапослених лица одговара школском систему који је изграђен у време потпуно другачијег привредног амбијента, наводе надлежни у Националној служби за запошљавање.

Подаци, такође, указују на то да на запослење најмање чекају особе са високом стручном спремом (VII1 степен) – више од 50 одсто високообразованих посао тражи краће од годину дана, док се на евиденцији најдуже налазе неквалификована лица – 70 одсто њих посао тражи дуже од годину дана.

Занимање ипак није једини фактор који утиче на брзину запослења. До посла теже долазе особе млађе од 30 година без радног искуства, особе старије од 50 година, лица са инвалидитетом, маргинализоване социјалне групе као и  пол особа, што нарочито погађа женску популацију, подаци су Националне службе за запошљавање.

 

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: