"АЗОТАРИ" ПРЕТИ СУКОБ СИНДИКАТА И ДИРЕКТОРА

Кривична пријава због смањења плата

Самостални синдикат одбио Ђуровићеву одлуку о превазилажењу финансијских проблема

Због застоја у раду дела „Азотаре“ планирана производња је преполовљена, па је директор предузећа Миљан Ђуровић одлучио да запосленима умањи зараде за око 25 одсто док финасијска штета не буде надокнађена. Ова одлука изазвала је оштру реакцију Самосталног синдиката који је запретио кривичном пријавом.

Ђуровић је изјавио да је хаварија у иначе ремонтованом Амонијаку 17. јануара проузроковала ланчани застој половине погона „Азоре“ све до средине ове недеље, због чега је уместо планираних 40.000 тона ђубрива направљено упола мање, а финасијска штета је око 100 милиона динара. Зато је директор одлучио да све плате почев од фебруарске буду умањене за 25 процената све док настала штета не буде надокнађена.

„То би трајало најдуже до краја јуна, с тим да ћемо свака два месеца гледати докле смо стигли, да ли смо успели да накнадимо више или мање и успели да смањимо заостатак у производњи“, изјавио је директор „Азотаре“.

Ђуровић додаје да упркос томе што је кривица за квар појединачна, последице морају сви солидарно да сносе.

„Нама је наш већински влаасник Влада Републике Србије поставила задатке и јасна правила понашања, а ми живимо као и свака друга фирма од онога што произведемо. Ако не произведемо немамо шта ни да поделимо. Иза нас не стоји буџет нити ће банке да нам дају кредите да исплатимо плате које нисмо зарадили“, нагласио је Ђуровић.

Од три репрезнетативна синдиката „Азотаре“ побунио се једино Самостални који је одбио овакву одлуку. Овај синдикат тврди како узрок кашњења производње није квар у Амонијаку, већ прошлогодишњи ремонт фабрике који је трајо два и по месеца дуже него што је планирано. Председник Синдиката хемије и неметала Србје Љубиша Несторовић је након данашњег разговора с директором Ђуровићем изјавио да је та организација предложила да у наредна три месеца плате, чији просек у „Азотари“ је изнад 67.000 динара буду смањене на 42.000 динара, и то свима од генералног директора па надаље. Након тога, када се финансије стабилизују би разлика у зарадама била рефундирана. Несторовић напомиње да би то било много правиденије решење.

„Мислим да је то најбоље могуће решење које не би погодило највећи број запослених у „Азотари“. Наравно, погодило би оне који имају плате од 100. 000 динара и изнад тога, али ја морам да кажем да су управо они највећи кривци што је „Азотара“ у овој ситуацији“, рекао је овај синдикалиста, иначе некадашњи председник синдката фабрике минералних ђубрива.

Несторовић тврди да је за овај предлог добио неформалну подршку у министарствима за рад и привреду. Он је оценио како је Ђуровићева одлука незаконита, јер је противна важећем Колективном уговору „Азотаре“.

„Уколико директор истраје у својој одлуци, нама не остаје ништа друго него да се обратимо институцијама система и кроз подношење кривичне пријаве за злоупотребу службеног положаја тражимо своја права“, био је изричит Несторовић.

Уколико овај сукоб Самосталног синдиката с директором не доведе до већих проблема, финансијско стање у предузећу би током године могло да буде поправљено.  Ђуровић је наиме нагласио како су са купцима минералних ђубрива склопљени анекси уговора којима су они прихватили дуже рокове испоруке ове робе.

 

Dragan Vukašinović

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: