Студија организације „Право на воду“

Зрењанин и вода – хронологија (не)одговорности

За протеклих 17 година Зрењанин је постао пример шта су све последице клијентелизма, закона скројених по мери инвеститора, изостанка владавине права и неодговорних политичара који унапред знају да за своје поступке неће сносити последице

Вест из блиске будућности, за 20. јануар 2022. године могла би да гласи: Велики број грађана Зрењанина окупио се на градском тргу како би обележио пунолетство одлуке о забрани употребе воде из градског водовода за пиће и припрему хране. Том приликом сви млади Зрењанинци који су пре 18 година рођени баш на овај дан добили су право доживотног бесплатног коришћења воде из водовода чим она потече.

Да ли ће се Зрењанинци окупити и да ли ће неко добити бесплатно коришћење воде из водовода, кад је буде, тешко да ће се догодити, али ако се осврнемо на протеклих 17 година, врло је извесно да ће становници овог банатског града дочекати пуних 18 година како им из чесми не тече пијаћа вода.

За протеклих 17 година Зрењанин је постао пример шта су све последице клијентелизма, закона скројених по мери инвеститора, изостанка владавине права и неодговорних политичара који унапред знају да за своје поступке неће сносити последице.

У таквим околностим једини који сносе последице су грађани.

Процењује се да Зрењанинци дневно потроше око 20.000 евра, односо 600.000 евра месечно, за куповну флаширане воде. Паралелно са тим, око 80.000 становника овог града од 2004. године уредно плаћа неисправну воду забрањену за коришћење.

Највише су погођени најугроженији. Многи који немају новца за флаширану воду користе воду из водовода и тиме угрожавају своје здравље.

У нади да Зрењанин неће дочекати пунолетство ове трагичне приче и у жељи да се овакви или слични случајеви више не понове ниједном граду и општини у Србији, организација „Право на воду“ написала је студију „Фабрика жедних – случај зрењанинског постројења за прераду воде“ које у целости можете преузети овде.

Ова студија случаја је креирана у склопу иницијативе „Грађани имају моћ“ коју заједнички спроводе организације Црта, Национална коалиција за децентрализацију, Београдски центар за безбедносну политику и Партнери Србија уз подршку УСАИД-а.

https://crta.rs/gradjani_imaju_moc/zrenjanin-i-voda-hronologija-neodgovornosti/

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress