Еваулација и унапређење програма за младе

Женска мировна група у процесу реакредитације

У оквиру овог процеса који обухвата праћење и оцену осам стандарда, данас у посети ЖМИГ-у биле су акредиторке НАПОР-а

Панчевачка организација Женска мировна група, која се бави омладинским радом, пре две године добила је акредитацију за свој рад од Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада (НАПОР) из Новог Сада, а ових дана ЖМИГ је у процесу реакредитације, коју ће добити на три године.

У оквиру овог процеса који обухвата праћење и оцену осам стандарда, данас у посети ЖМИГ-у биле су акредиторке НАПОР-а. Том приликом Јелена Плавка и Данијела Радић разговарале су са активисткињама организације, имале увид у документацију и учествовале у фокус групи са младима, чланицама ЖМИГ-а, у Дому омладине Панчево.

Катарина Вршка, учесница фокус групе, укључила се у рад ЖМИГ-а пре две године. Каже да јој активност у организацији, омогућава да ради на себи и да научи нешто ново.

Једна од акредитоки Јелена Плавка, која је ЖМИГ пратила и приликом прве акредитације, објаснила је да ће након екстерне еваулације бити написан извештај са препорукама за унапређење рада и програма, на основу којег ће чланице ЖМИГ-а саставити Акциони план.

„Ми ћемо им бити подршка приликом израде и спровођења тог документа. ЖМИГ је организација која се озбиљно бави омладинским радом, спровели су доста пројеката, а један од наредних изазова за њих, као и за неке друге организације у Панчеву је свакако обезбеђивање сталних простора за окупљање младих, који вашем граду недостају“, оценила је акредиторка.

Са том изјавом се слаже и њена колегиница Данијела Радић која је изразила наду да ће следећу реакредитацију ЖМИГ дочекати у сталном простору за младе, обезбеђеном од стране локалне самоуправе. Јер ЖМИГ тренутно нема канцеларију и простор у којем би млади могли да се окупљају, размењују идеје и креирају нове активности. Она је похвалила ЖМИГ јер како је рекла „раде квалитетне програме и препознати су као добра организација на националном нивоу“.

Током две године ЖМИГ је спровео бројне програме, међу којима су едукација за вршњачке едукаторке, програм „Избор, подршка, одлука“, намењен младима са потешкоћама у развоју, а тренутно реализују програм „Могу да нећу“, у сарадњи са Аутономним женским центром. Према речима Маријане Јовић, активисткиње ЖМИГ-а, сарадња са том великом организацијом која траје три године је веома значајна за њиховов рад.

„Кроз ту сарадњу смо успоставиле бољи однос са средњим школама, а средњошколке и средњошколци су наша примарна група. Кроз пројекат са Лабрисом смо потписале Меморадум са институцијама у граду и за нас ће сада бити изазов и да га применимо“, каже Маријана.

Она је нагласила да је у протеклом периоду око 200 младих учествовало у активностима ЖМИГ-а, на основу процене, јер организација нема адекватне начине да прати ефекте рада.

Према речима наше саговорнице у наредном периоду ЖМИГ ће радити на структуирању организације и програма, који ће понудити школама, другим организацијама и младима, кроз организацију едукација, тренинга и семинара.

Драгана Вршка, активисткиња ЖМИГ-а, додаје да ће ЖМИГ организовати фокус групе са младима, у сарадњи са Канцеларијом за младе и организацијом Connecting“ како би установили које су потребе младих из маргинализованих група (млади са села, припадници националних мањина, млади са потешкоћама у развоју).

Она је позвала све младе људе да се укључе у рад ЖМИГ-а, и да их контактирају преко фејсбук странице – ŽMIG Ženska mirovna grupa – Pančevo, и на тај начин добију адекватну подршку и квалитетније услове за своје одрастање и сазревање.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: