Светски дан борбе против трговине људима, 30. јул

Због мањка новца и волонтера – у Панчеву без јавне акције

Од почетка године идентификовано 28 жртава

Поводом 30. јула Светског дана борбе против трговине људима невладина организација Астра саопштила је да је према званичним подацима, за првих шест месеци 2018. године идентификовано је 28 жртава трговине људима. У последњих неколико година, годишње се званично препозна око 50 жртава трговине људима у систему социјалне заштите, али се процењује да је сива бројка жртава много већа.

“Од почетка настанка АСТРА СОС телефона за жртве трговине људима, примљено је 35.000 позива и пружена је помоћ за 502 жртве трговине људима. Међутим, АСТРА СОС телефон има и превентивну функцију, тако да једна трећиан позива долази од грађана/ки који проверавају пословне понуде за рад у земљи или иностранству”, истиче се у саопштењу Астре.

Поводом обележавања 30. јула Светског дана борбе против трговине људима Астра започела акцију „Осликавање слободе“.

За разлику од претходних година, у Панчеву ове године Светски дан борбе против трговине људима неће бити обележен јавном акцијом, већ само предавањем за волонтере Црвеног крста у њиховим просторијама.

Протеклих година Тим за борбу против трговине људима Теренске јединице ЦК Панчево био је изузетно активан. Како смо сазнали од Тамаре Вицановић, координаторке Тимаа овог јула акција је изостала, због финансијских потешкоћа и мањка волонтера.

Она је казала и да ће од септембра активности бити интезивиране, посебно у октобру, месецу борбе против трговине људима. Током године волонтери Тима држе и радионице у основним и средњим школама.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: