Међународни дан људских права, 10. децембар

Заштитник: грађани и грађанке тешко до универзалних права

Међународни дан људских права, обележава се данас широм света, 67. годину за редом, као подсетник да сваки човек има право на живот, слободу и сигурност.

Обележавање је почело 1950. године, две године након што је је 10. децембра у УН потписана Универзална декларација о људским правима.

У њој је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

У оквиру Савета Европе 1950. донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Србија се придружује обележавању тог дана, а данас ће бити одржан низ активности тим поводом.

У Србији су посебно рањиве групе жене и деца жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми и Ромкиње, старија и ЛГБТ популација, саопштено је из кабинета Заштитника грађана Зорана Пашалића.

„Оружани сукоби, унесрећене жртве терористичких напада и колоне миграната и избеглица, скоро седам деценија од усвајања Универзалне декларације о људским правима УН, представљају најпотресније слике савременог света“, наводи се у саопштењу.

Талас миграната и избеглица су појаве из тог таласа које су видљиве и у Србији, наводи Пашалић и додаје да се осим тога, суочавамо и са вишегодишњим проблемима грађана у остваривању њихових права.

 

РТС

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: