Секција жена Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина у кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“

Заједно и солидарно за сигуран и безбедан живот

Секција жена Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина се својим активностима придружила овогодишњој глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ која је почела 25. новембра,  а завршила се  10. децембра – Даном људских права.

Најпре је Секција жена 27. новембра, организовала трибину под називом „Препознај, реагуј, помози“, у циљу едукације представница синдиката и њиховог оснаживања у борби против насиља. Гошће трибине су биле: Сузана Јовановић, чланица Градског већа Панчева – за рад, запошљавање и социјалну политику и Јасна Вујичић, руководитељка Сигурне куће у Панчеву.

Том приликом су присутнима подељени флајери Секција жена и Центра за социјални рад у Панчеву,  који садрже  информације  о насиљу  у породици и на послу, број СОС  телефона и упутство коме се обратити и  на који начин  заштитити.

Порука са трибине је да једино заједно и солидарно се могу стварати услови за сигуран и безбедан живот свих, а оваквим и сличним акцијама се чланице синдиката испиришу и активирају на снажније заговарачке акције у свом окружењу и у својим синдикалним организацијама.

На дан борбе против фемицида, 6. децембра,  односно на годишњицу Монтреалског масакра, Секција жена је организовала јавни догађај и посветила га свим именим и безименим женама из историје града, које су, свака на свој начин, симболи снаге и храбрости у освајању нових слобода.

Гости и предавачи су били: Др Ивана Спасовић ( Архив Српске академије наука и уметности) и Срђан Божовић, виши кустос – историчар (Народни музеј Панчево).

 

Присутни су имали прилику да чују предавање др Иване Спасовић о знаменитим Панчевкама: др Марији Вучетић Прита

(1866-1954), првој лекарки у јужној Угарској, Марији Јовановић(1853-1939), једној од седам учесница Велике скупштине у Новом Саду 1918. године и о књижевници Исидори Секулић(1877-1959) и њеним панчевачким данима.

Историчар Срђан Божовић је предавање посветио храбрим женама: Олги Петров, Мари Мандић, Мили Матејић и Корнелији Анкуцић, које су у периоду Другог светског рату, зарад својих идеја и уверења, биле изложене стравичном мучењу и прогону.

Даном сећања на жене из локалне историје, Секција жена Савеза самосталних синдиката града Панчева и општина је  желела да скрене пажњу присутнима, али и јавности, да никако не треба заборавити на све оне жене које су, кроз историју давале себе, верујући и градећи боље друштво за будуће генерације, саопштавају представнице Секције жена.

Савет за родну равноправност Скупштине Града Панчева за разлику од претходних година, ове године није обележио нити 25. новембар, Међународни дан борбе против насиља над женама, нити се придружио кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: