Затвореници из центра пресељени у Нови затвор на Баваништанском путу

За шта ће се користити објекат у Његошевој: место за ИТ сектор или културу?

Сва лица лишена слободе из некадашњег Окружног затвора у Панчеву пресељена су у нови Казнено-поправни завод у том граду. Реч је о укупно 123 лица, међу којима је 90 осуђених, 12 прекршајно кажњених и 21 притворено лице. Међу лицима која су пресељена је и 25 осуђеника и 5 притворених лица из Одсека у Вршцу, који, такође, припада овом КПЗ, саопштило је данас Министарство правде.

Приликом отварања новог затвора министарка правде Нела Кубуровић рекла је да ће објекат у Његошевој улици бити предат на коришћење локалној самоуправи.

Како смо сазнали од Саше Павлова, градоначелника Града Панчева, у Градску управу још није стигла информација о премештају затвореника, и зграда још није предата граду на коришћење, али је то извесно, каже градоначелник. На питање за шта ће користити зграда у Његошевој улици, која је под заштитом државе, Павлов је одговорио:

Када будемо ушли у објекат, и видели у каквом је стању, колико је потребно улагања, онда ћемо знати много боље за шта ћемо га користити. Имајући у виду да је у самом центру града, имамо неколико иницијатива – да у згради буде својеврстан бизнис инкубатор за ИТ сектор, или да објекат буде намењен организацијама из области културе, јер и ту постоји недостајући простор. Имамо много потреба, али најважније су финансије.

Завод у Панчеву је један од најмодернијих затвора затвореног типа у Србији, са смештајним капацитетом за 500 лица лишених слободе. Завод је грађен две године, у складу са стандардима Европских затворских правила и може да се пореди са најсавременијим затворима Европске уније.

 

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: