Примена Закона о приватном обезбеђењу

За сада без отказа у јавним предузећима

Најажурније предузеће ЈКП „Водовод и канализација“ расписало је у новембру јавну набавку за услуге обезбеђења

Скупштина Србије усвојила је у мају 2015. године измене и допуне Закона о приватном обезбеђењу, којима се продужава рок за примену закона до 1. јануара 2017. године, до када мора бити завршена и обука свих службеника приватног обезбеђења.

Према новом закону, као приватно обезбеђење моћи ће да раде само они који су стекли лиценцу Министарства унутрашњих послова.

Закон важи и за сва јавна предузећа и установе које имају своје службе обезбеђења.

Како се документ примењује у пракси у панчевачким јавним предузећима и шта ће бити са људима запосленим у том сектору уколико се предузећа буду одлучила за ангажовања приватних фирми, питали смо директоре девет јавних предузећа.

Најажурније предузеће ЈКП „Водовод и канализација“ расписало је у новембру јавну набавку за услуге обезбеђења за ангажовање агенције за обезбеђивање објеката, а уговор је добила група понуђача – фирме „G4S Secure Solutions“ и „Јоник“. За овај посао предузеће је издвојило 17.812.270 динара.

Према речима Александра Радуловића, директора ЈКП „Водовод и канализација“ обезбеђење је ангажовано од 15. јануара. Он је додао да је до сада на пословима обезбеђења у предузећу радило 15 људи, а на питање каква је њихова будућност, директор је одговорио да ће они бити распоређени на друга радна места, сходно квалификацијама.

Упитан да ли је постојала могућност да предузеће плати обуку која износи око 20.000 динара по особи, Радуловић је објаснио да за тако нешто предузеће није могло да одговори закону – ни по квалитету ни по капацитету, те да су запослени у обезбеђењу били нижег степена квалификације него што закон предвиђа.

Иначе, према Закону о приватном обезбеђењу обуку могу да похађају особе које имају средњу стручну спрему.

ЈКП „Аутотранспорт“ Панчево крајем децембра је такође расписало јавну набавку за истражне услуге и услуге обезбеђења и за тај посао издвојило два милиона динара. Посао је добила фирма „Securitas SE“ као једини понуђач.

Како смо сазнали од Небојше Гајића, директора АТП Панчево, на пословима обезбеђења тренутно ради осморо људи (у ауто-бази и на аутобуској станици), а један од њих је добио лиценцу. На питање шта ће бити са осталим људима које ће заменити приватно обезбеђење, директор одговара да ће бити распоређени на друга радна места.

Из ЈП „Дирекција за изградњу и уређење Панчево“ добили смо информацију да предузеће нема запослене раднике на пословима обезбеђења, већ је ангажована Агенција која се тиме бави. Прецизирано је да је поступком јавне набавке мале вредности ангажована Агенција „ДОБЕPГАРД“ из Београда. Преко наведене Агенције, додају у Дирекцији, уговором од 01.06.2016. до 31.05.2017.године ангажована су два лица која су прошла предвиђену обуку. Вредност уговора је 880.320,00 динара са ПДВ-ом.

Три панчевачка предузећа – Градска стамбена агениција, ЈКП „Грејање“ и ЈКП „Младост“ немају физичко обезбеђење.

Директорка ГСА Зденка Јокић рекла нам је да то предузеће има електронски ситем обезбеђења, са противпровалним и противпожарним системом, те да агенција нема могућност да запосли људе на пословима обезбеђења.

У ЈКП „Грејање“ смо сазнали да они имају диспечeре који дежурају 24 сата.

У јавно – комуналним предузећима „Зеленило“ и „Хигијена“, приватно обезбеђење још није ангажовано. Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ каже да у предузећу ради око 30 радника на пословима обезбеђења, али да се руководство још није определило за начин на који ће се спровести закон.

У Градској управи Панчево су нам рекли да су четири радника обезбеђења, који су запослени у локалној самоуправи кренула на обуку, док су четири радника изнајмљена преко агенције „СИСТЕМ ФПС ОБЕЗБЕЂЕЊЕ”.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress