Саопштење Посматрачке мисије Црта након обрађених 98 одсто узорака

За промену устава гласало 57,4 одсто грађана, неправилности на четири одсто гласачких места

На основу 98 одсто обрађеног узорка, „ЗА“ потврђивање Акта о изменама Устава Републике Србије на референдуму је гласало 57,4 одсто грађана уписаних у бирачки списак, док је „против“ гласало 41,6 одсто, саопштила је Посматрачка мисија Црта. Статистичка грешка са интервалом поверења од 95 одсто износи +/- 2,4 одсто. Неважећих листића је било 1 одсто.

На гласање на референдуму изашло је 29,6 одсто грађана уписаних у бирачки списак. Статистичка грешка са интервалом поверења од 95 одсто износи +/- 1,3 одсто.

Право гласа на референдуму имало је укупно 6.510.323 грађана, а гласа се на 8.150 гласачких места у Србији нерачунајући гласачка места у иностранству и заводима за извршење кривичних санкција.

Неправилности различитог типа забележене су на четири одсто гласачких места. Такође, Посматрачка мисија Црта оцењује да је био лош квалитет сповођења процеса гласања, који се огледа у неправилној припреми гласачких места и повреди процедура за гласање ван гласачког места. На значајном броју гласачких места – скоро 30 одсто – приликом отварања нису били присутни сви чланови гласачког одбора, што указује на недовољну припремљеност органа за спровођење избора.

Забележена су и два случаја притиска на посматраче Црте, чиме су они онемогућени да прате ток гласања на тим местима. Непознате особе, које су неовлашћено боравиле на гласачком месту, су вређале и застрашивале посматраче. Црта је одлучила да са једног гласачког места повуче посматрача.

У Панчеву Синиши Јанковићу са Стрелишта, како нас је обавестио, на гласачком месту 43. није му било омогућено да гласа. Он је поднео приговор јер није уписан у бирачки списак, те је онемогућен да оствари своје бирачко право.

Иначе, како каже на том бирачком месту је гласао више пута. Како је за наш портал изјавио Јанковић, од стране љубазних чланова бирачних одбора упућен је у малу избору шетњу, да за сваки случај провери на још три бм да можда код њих није уписан. Било је занимљиво – каже Јанковић – чути да је на сваком од четири бр које је посетио чуо да још неко није уписан.

Он додаје и да га је непознато лице пре два дана звало телефоном, рекло да зове из МЗ Стрелиште и питало да ли ће да гласа? Јанковић се пита одакле је то лице из МЗ Стрелиште читало његово име? На крају љубазни чланови бм. 43 објаснили су му да ће приговор бити унет у записник те су забележили његове податке, а да ће он бити писмено обавештен. Јанковић очекује даљу реакцију бирачког одбора и Градске изборне комисије.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: