Пољопривредници у Панчеву остали ускраћени за најмање хиљаду хектара државног земљишта

VOICE: Алмекс оре десетине хиљаде хектара, а отима државне њиве од панчевачких ратара

Град расписује конкурсе тако да их паори не виде

Пољопривредници у Панчеву остали су ускраћени за најмање хиљаду хектара државног земљишта јер је толико, уместо њима, дато предузећу  „Стари Тамиш” А.Д, које је – кршећи закон – градској комисији доставило нетачне податке о површинама које има у власништву. „Стари Тамиш” део је система „Алмекс” у већинском власништву Мирослава Алексе који, према сазнањима VOICE-а, обрађује укупно 18.000 хектара, што га сврстава међу четири највећа земљопоседника у Србији.

Пријављујући нетачне површине, „Стари Тамиш”, то јест „Алмекс”, оштетио је и пољопривреднике који су остали без државних ораница, али и градски, покрајински и републички буџет јер ће за закуп хектара који му заправо и не припадају платити мање него што би платили панчевачки ратари. Наиме, те оранице „Стари Тамиш” добио је по праву пречег закупа по основу сточног фонда, односно условног грла и инфраструктуре коју има на њивама. По Закону о пољопривредном земљишту, при закупу земље сточари и они који на парцелама имају инфраструктуру (системе за наводњавање, рибњаке, вишегодишње засаде…) не морају да лицитирају као ратари и не надмећу се, већ плаћају одређену цену – 206 евра по хектару. Истовремено, Град Панчево је почетком септембра одредио да просечна цена закупа у овој години износи 282,23 евра по хектару или 33.341 динара.

Притом, почетна цена на лицитацији за земљиште прве класе износи 348,43 евра. Иначе, лане су најскупље лицитације на подручју овог града ишле и до 74.350 динара, колико су за поједине парцеле давали ратари у Долову.

Како VOICE сазнаје, „Стари Тамиш” је градској комисији за издавање државних њива пријавио да у власништву има свега око 45 хектара, а код повезаних лица још око 308 хектара.  Површина на коју му је дато право пречег закупа по основу сточарства на територији Панчева је 2.811 хектара. Уз њиве које је добио по праву пречег закупа на основу инфраструктуре, а то је 515 хектара, припало му је укупно 3.326 хектара.

Међутим, према подацима којима располажемо, у Служби за катастар непокретности Панчево води се да А.Д. Стари Тамиш има у власништву 1.181 хектара, са укупним катастарским приходом 220.697 динара, а не 45 хектара, колико је пријавио.  Од укупних површина које се као власништво овог предузећа воде у катастру, обрадиво је 1.144 хектара. И у Годишњем извештају јавног друштва, предузеће “Стари Тамиш” сам наводи да поседује 1.199, а Граду пријављује тек око 45 хектара.

Кад пријавиш мање, од државе добијеш више хектара „Стари Тамиш” је пријавио мање ораница него што заправо поседује зато што се код доделе државних њива сточарима по праву пречег закупа хектари умањују за онолико колико се има у власништву и код повезаних лица. Дакле, ако као сточар пријави мање своје земље, од државе у аренду добија више.

Укупна површина пољопривредног земљишта која припада правном или физичком лицу коме је утврђено да има право пречег закупа умањује се за површину пољопривредног земљишта коју има у свом власништву и у власништву њему повезаних лица, као и за површину од пољопривредног земљишта коју већ има у закупу по основу уговора закљученог са Министарством и са другим лицима, наводи се у Закону о пољопривредним земљишту.

Уз ову одредбу закона, „Стари Тамиш” прекршио је и Правилник о условима и поступку давања у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини, у којем се наводи да се право пречег закупа по основу сточарства остварује, између осталог, под условом да се да изјава под кривичном, прекршајном и материјалном одговорношћу да је подносилац доставио све доказе који су предвиђени јавним позивом. Та изјава садржи и податке о томе колику површину пољопривредног земљишта подносилац пријаве поседује у свом власништву на територији локалне самоуправе од које тражи њиве, као и списак повезаних лица и површину пољопривредног земљишта коју она поседују у власништву на тој територији.

Пољопривредници траже да се стопира лицитација

Оваквих случајева је на територији Панчева још. Има појединаца, пољопривредника, који су такође пријавили мање површине да би по основу права пречег закупа сточарима добили више хектара. Само због ‚Алмеxа‘ нама је на располагању око хиљаду хектара мање. Тражимо од Града да обустави лицитацију“, кажу за VOICE  у Удружењу пољопривредних произвођача Панчевац”, које је чланица Националне асоцијације пољопривредника Србије.

Остатак текста прочитајте на линку.

VOICE, Слађана Глушчевић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: