Трибина Грађанске акције Панчево

Владавином права до освајања слободе

Кључ који отвара врата ка грађанској слободи јесте постојање правне државе, чуло се на синоћној трибини „Освајање слободе“, на којој су говориле добитнице истоимене награде  – драматуршкиња Борка Павићевић, професорка у пензији Србијанка Турајлић, активисткиња и новинарка Аида Ћоровић, а у име Фонда „Маја Маршићевић Тасић“,  који додељује ову награду, обратила се Александра Берић. Трибину је поводом Међународног дана жена, 8. марта, организовала Грађанска акција Панчево у кафе клубу „Купе“.

Сложена тема o слободи грађана разматрана је из угла људских права, права жена, као и кроз актуелну политичку ситуацију у Србији.

„Слобода друштва је слобода жене. Слобода друштва је слобода гејева. Слобода друштва је слобода јавног простора. Слобода друштва је слобода зелених површина. Слобода друштва је немање Београда на води. Слобода друштва – једно вуче друго. У тоталној слободи друштва садржане су све остале слободе“, навела је драматуршкиња Борка Павићевић.

Говорећи о постојању слободе у Панчеву, учеснице трибине су се сагласиле да је и у овом граду јавни простор веома ограничен на, како је рекла Љиљана Спасић, председница Грађанске акције и прошлогодишња добитница награде „Освајање слободе“, „грађански андерграунд у ком се могу окупити људи којима је стало до другачије мисли и грађанске храбрости“.

Део разговора био је посвећен и предстојећим председничким изборима у Србији, околностима и условима под којима ће бити одржани.

 „Наравно да нема услова за фер изборе, како их може бити када ми седимо овде? Да их има, ми бисмо сада седели у неком јавном програму, на локалној телевизији на којој смо гостовали много пута и водили дебату с неким другим“ – рекла је Србијанка Турајлић.

Осврнувши се и на повод одржавања трибине, Аида Ћоровић, новинарка и активисткиња рекла је да данас нема родне равноправности чему су допринели бројни друштвени фактори, што како каже, није био случај у време некадашње СФРЈ.

„Без људских права, нема ни женских права“ поручиле су учеснице трибине и закључиле да ка грађанској слободи воде искључиво уређене институције и владавина права.

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: