На локацији фирме "Еко 21"

Више од 100 тона опасног отпада пронађено у Панчеву и Баваништу

Више од 100 тона отпада, за који се сумња да је опасан, пронађено је неадекватно ускладиштено у околини Панчева, поред међународне пруге за Румунију, на локацији фирме “Еко 21”, која је регистрована за његов третман, изјавио је министар за заштиту животне средине Горан Триван.

Пронађено је више од 100 тона отпада, а власник фирме ‘Еко 21’ се налази у иностранству. Проверићемо још једном да ли се поштовани услови за регистрацију фирми за управљање отпадом”, казао је Триван на конференцији за новинаре коју је одржао на тој локацији.

У Србији, према његовим речима, има 113 регистрованих фирми за управљање отпадом, а само се 10 до 15 “озбиљно бави тим послом”.

Триван је казао и да је локацију у Панчеву пријавила локална полиција, као и да у околини тог града постоје још две локације са отпадом такође фирме “Еко 21”, за који се сумња да је опасан, а који је непрописно одложен.

“У Србији се годишње произведе од 150.000 до 230.000 тона опасног отпада, а подаци говоре да се не преради или извезе сва количина, што значи да је остатак негде одложен”, казао је Триван.

Додао је да локалне заједнице немају финансијске могућности да брину о опасном отпаду због чега држава мора да се укључи у решавање тог проблема.

Министар је изјавио да ће предложити да се пооштре казне за то кривично дело, које сада износе од шест месеци до пет година затвора.

Триван је оценио да је држава 20 до 30 година гурала главу у песак пред овим проблемом, а да се једини судски процес за недекватан третман отпада тренутно води у Зајечару.

“Непрописно поступање са отпадом је најгори злочин према грађанима, јер се на тај начин загађују два најважнија природна ресурса – земљиште и вода”, рекао је Триван и додао да је против власника незаконито одложеног отпада у селу Вукићевица код Обреновца подигнута оптужница.

На питања новина колико отпада генерише Петрохемија, Триван је рекао да та фирма производи доста отпада али се “труди” да се њиме и “озбиљније бави”.

Додао је да Србија нема постројења за прераду опасног отпада, а да ће по новом пропису фирма која производи отпад морати да до краја прати да ли га је овлашћени оператер збринуо на адекватан начин или извезао.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress