ГАСТРОНОМСКА ТУРИСТИЧКА ПОНУДА ПАНЧЕВА

Винаријада и Сланинијада, празници за тело и душу

Наш град ће до краја фебруара бити мека за гурмане

Туристичка организација Панчева промовисала је две најважније гастрономске манифестације, 19. Винаријаду у Долову која је у току, и јубиларну 30. Сланинијаду која ће у Качареву бити одржана од 16. до 19. фебруара.

Овогодишњи програм Винаријаде, посвећена „пићу богова“ и свецу заштитнику произвођача вина почео је још крајем јануара, а биће завршен 14. фебруара.  Организатори, доловачко Удружење винара и виноградара „Свети Трифун“ и тамошња Месна заједница „Мита Вукосављев“ су планирали да у том периоду одрже бројна стручна предавања из области виноградарства и производње вина, културно-забавне програме и такмичење винара.

За суботу 11. фебруара је заказано свечано отварање Винаријаде у Долову. Тада ће посетиоци моћи да дегустирају производе чланова удружења „Свети Трифун“ и „Доловке“, да учествују у такмичењу у брзом испијању шприцера, или у квизу где су награде саднице винове лозе.

На дан Светог Трифуна 14. фебруара, биће одржано традиционално симболично орезивање винограда, те свечана вечера  током које ће бити додељене овогодишње награде најбољим произвођачима вина.

Ненад Шалетић, председник Удружења грађана „Сланинијада Качарево“ рекао је да је све спремно за овогодишњу 30. по реду светску смотру сланине. Од 16. до 19. фебруара ће у качаревачкој хали као и обично велики број излагача из Србије и иностранства укључујући и бивше југословенске републике, приказати своје сухомеснате производе, а у центру пажње ће бити најразличитије врсте суве сланине.

Стручни жири Сланинијаде ће плакете „Златни победник“ доделити у три категорије: најбоља домаћа сланина, најбоља занатска сланина и најбоља индустријска сланина. Ове године се уводе још две категорије такмичења, и то за најбољу сланину од мангулице и за најдебљу сланину.

Током три дана празника сланине у Качареву ће бити одржана такмичења у припремању свињског паприкаша, сланинског пасуља, у брзом једењу сланине, као и трка прасића.

На бројним штандовима испред хале посетиоци ће моћи да пробају или купе најразличитије слане и слатке ђаконије, али и уживају у културно-забавном програму.

Dragan Vukašinović

Subscribe
Обавести ме о

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
6 године пре

Katastrofa…sve same jade…al je vest!

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: