Монодрама о политичкој корупцији

Ведета: Да, признајем, ја купујем људе!

Новогодишњи поклон грађанима и грађанкама Србије од удружења Кареја

Панчевачко удружење Институт за истраживање корупције Кареја из Панчева, уз подршку Фондације за отворено друштво Србија реализовало је монодраму о политичкој корупцији под називом „Ведета“, приказану у јуну прошле године.

Као новогодишњи поклон грађанима и грађанкама Србије, Кареја је припремила снимак монодраме, коју можете погледати у оквиру овог текста.

Ведета је нестварни лик инспирисан једним стварним детаљем из времена тзв. Радне групе МУП-а за 24 спорне приватизације. Лик је изграђен у публикацији „Очи у очи са политичком корупцијом“, а текст монодраме је из „Како је једна цедуљица срушила МУП“ (обе аутора Синише Јанковића).

Активисти Кареје на овај начин желе да укажу на политичку корупцију као негативну друштвену појаву и подигну свест грађана и грађанки о њеној штетности.

Монодрама „Ведета“ је драмски приказ политичке корупције у Србији која је узнапредовала у виши ниво – злоупотребљену политичку моћ. Како Ведета каже: „У међувремену је моја моћ нарасла. Ја сада бринем о владавини права и  друштву у целини, једнако о богатима и сиромашнима“.

Ведета је толико самоуверена да ништа не крије, већ отворено каже: „Да, признајем, ја купујем људе“ и провокативно пита: „И шта ћете сад?“

Лик Ведете тумачи Јелена Симић у режији Уроша Нововића (обоје из Рефлектор театра). Пројекат је реализовала организација цивилног друштва Институт за истраживање корупције Кареја из Панчева, уз подршку Фондације за отворено друштво Србија.

Монодрама је предпремијерно изведена на завршној промоцији пројекта „Владавина права (или политичке корупције) у Србији на примеру МУП-а“, одржаној јуна 2021. у Београду, а активисти Кареје се надају да ће монодрама прерасти у драму и да ће се у пуном обиму видети на „даскама које живот значе“.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: