АЕРОМИТИНГ ЗА ЈУБИЛЕЈЕ ФАБРИКЕ АВИОНА И АЕРОКЛУБА

Ваздушне акробације у очекивању бољих дана

Осам деценија „Утве авиоиндустрије“ и 70 година аероклуба „Утва“ прослаављени уз пилотске вратоломије и воојнички пасуљ

Атрактивним аеромитингом у Панчеву су данас прослављени 80. рођендан „Утве авиоиндустрије“ и седамдесети рођендан аероклуба „Утва“. Лаки авиони, моторни змајеви, хеликоптери, и макете авиона изводили су данас над панчевачким небом бравуре које су изазивале одушевљење присутних, а најмлађи су уживали у смотри ових летелица и нарочито могућности да седну за команде неких од њих.

Фабрика авиона „Утва“ након распада бивше Југославије остала је једина индустрија тог типа у региону, пре свега захваљујући напорима Мнистарства одбране и Југоимпорт СДПР-а, али и запосленима који су желели да сачувају своја радна места. То државно предузеће је преузело „Утву“ пре три месеца, па будућност фабрике више није у питању.

Напротив, најављују се амбициозни захвати. До краја године модернизована Утва 75 улази у серијску производњу, обнавља се сарадња са образовним институцијама ради подмлађивања стручног кадра, а пет милиона евра биће уложено у модерну опрему како би фабрика била светски конкурентна.

„Прва ствар коју ћено да урадимо је да обновимо машински парк, да купимо машине које могу да постигну много веће брзине и много бољи квалитет обреде него што је то случај са постојећим. Са друге стране, овај круг који има преко 85.000 квадрата под кровом мора да се надогради новим технолошким пороцесима, а пре свега мислим на нову термичку обраду и галванизацију по највишим светским стандардима,“ изјавио је Горан Тукић, генерални дирекктор „Утве авиоиндустрије“.

Аероклуб „Утва“ када је основан имао је важну улогу у систему одбране тадашње Југославије.

„То је било време Резолуције Информбироа. Били смо под одређеним санкцијама, и био је такав систем одбране у који су аероклубови укључивани да би школовали пилоте и падобранце који су касније настављали каријеру у Југосовенском ратном ваздухопловству, привредној аијацији…“, рекао је Синиша Шијачић, председник aероклуба.

Данас је положај аероклуба потпуно другчији, а уместо војске његов рад финасирају сами чланови. Међутим, Шијачић оцењује да се са доласком Југоимпорта у фабрику авиона ствари крећу набоље.

„Југоимпорт“ се показао као добар домаћин, јер је за све посетиоце аеромитинга обезбедио бесплатно хладно пиће и одличан војнички пасуљ, који су за истим столом са нашим суграђанима поделили високи официри Бојске Србије и функционери Министарсва одбране.

Dragan Vukašinović

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: