На седници Скупштине града

Уз једносатну расправу усвојен Елаборат о отуђењу грађевинског земљишта немачком инвеститору

Привредно друштво ZF E-Mobility SRB d.o.o. уписано у АПР 2. марта ове године

Више од сат времена трајала је расправа о предлогу Одлуке о усвајању Елабората о оправданости отуђења неизграђеног грађевинског земљишта – катастарске парцеле број 9419/27 к.о. Панчево, без накнаде, компанији „ZF E-MOBILITY SRB D.O.O.”, на седници Скупштине града која је данас одржана.

Чланови Градског већа Градске управе Града Панчева усвојили су крајем априла ту одлуку, а данас је она била пред одборницима.

Елаборат је образложио Саша Павлов, градоначелник Панчева, истичући да је немачка компанија „ZF E-MOBILITY SRB D.O.O.” једна од највећих инвеститора у Србији у последњих десет година. Он је истакао да је Северна индустријска зона опремљена за три буџетске године, и да је одмах након тога добила прву инвестицију.

„Био је то дугачак процес, држали смо се стратегије града Панчева, и њених 11 принципа, а приоритет нам је било опремање и отварање нових радних места, с обзиром да смо препознали да је у граду незапосленост кључни проблем. Имали смо доста захтева, због чега су неки инвеститори и одустајали. Захтевали смо да буде у питању производна делатност, да се у производњи користи савремена технологија, и да просечне зараде буду на ниову примања у свету привреде, затим да стручна квалификација буде у балансу са структуром незапослних и прилагођена смеровима у средњим школама”, рекао је Павлов.

Истакао је да ће инвеститор обезбедити 540 нових радних места, а нова фабрика ће допринети економском развоју, ширењу производне делатности, отварању нових рандих места, побољшању живота грађана и повећању бруто домаћег производа.

Он је напоменуо да се ради о мултинационалној комапанији, која обухвата преко 230 производних локација широм 40 земаља и запошљава преко 137.000 људи, те да је светски лидер у произвдњи делова и система за аутомобилску индустрију, бродоградњу, и железницу, као и елктронику за белу технику, грађевинске машине, и процесну опрему.

Ипак, како је Павле Ђукић, из одборничке групе За слободно Панчево, навео је да је привредно друштво ZF E-Mobility SRB d.o.o. Београд, Нови Београд, уписано у АПР, 2. марта 2018. године, а већ 16. марта је градоначелник добио писмо о намерама. То Друштво са ограниченом одговорношћу како стоји у АПР-у, има уписани новчани капитал од 1.183.300 динара, а предвиђено је да у првој фази у инвестицију у Панчеву буде уложено 85 милиона евра.

И други одборници опозиције негодовали су због предложеног елабората. Никола Ћебић из одборничке групе Слободно Панчево, поздравио је нову инвестицију, али и упитао градску власт да ли се земљиште трајно или је ограничено на неки период, као и који су параметри за просечне плате.

Срђан Гламочанин (СРС) оценио је да стране инвеститоре привлаче најбедније плате у Европи”, које дају запосленима, а они живе на ивици беде.

У одбрану елабората стали су одборници Жељко Сушец (СНС), Рајко Мијовић, СДПС, Предраг Богатинчевић, самостални одборник и други који су оценили да је отварање нове фабрике велика ствар за грађане и грађанке Панчева.

На крају расправе предлог Одлуке о усвајању Елабората о оправданости отуђења неизграђеног грађевинског земљишта – катастарске парцеле број 9419/27 к.о. Панчево, без накнаде, компанији „ZF E-MOBILITY SRB D.O.O. усвојен је са 44 гласова, од 55 присутних одборника, и четири уздржана гласа.

На седници је усвојено још девет тачака, међу којима су се нашли и предлози одлуке о именовању улица и тргова, измене финансијског плана ТОП-а, извештај о раду Народног музеја Панчево и одлука о конверзији дуга АД Политика.

 

 

 

 

 

Оставите коментар

PANpress
%d bloggers like this: