Саопштење удружења пољопривредника

Увођење Е-аграра потпуни промашај и фијаско државних органа власти

Увођење Е-аграра од 16. марта ове године, и истовремено одузимање Управи за трезор свих послова везаних за регистрацију, обнову пољопривредних газдинстава и целокупан посао везан за исплату државних субвенција, која је раније радила у сезони, пролећних радова и пролећне сетве је потпуни промашај и фијаско државних органа власти, саопштавају из Удружења пољопривредника ,,Панчевачки Ратари’’, Асоцијације ,Аграрни Форум’’ Панчево и Удружења ,,Грађанска Непослушност’’ из Долова.

Они наводе да су ратари вишеструко стресирани набавком сетвеног и другог репродукционог материјала који је поскупео пре свега за средња и мала пољопривредња газдинства.

,,Велики су великом набавком успели да рабатом умање трошкове сетве и до 30 одсто. Квалитетно семе је поскупело 30 – 40 одсто, комплетна хемија, хербициди и пестициди су поскупели 20 – 30 одсто. Постојећа цена евро дизела за пољопривреду је већа и мења се сваког петка. Једино вештачко ђубриво није ове године поскупело, јер је прошле године поскупело за 300 одсто (УРЕА) па су били у ‘комфор зони’ и мало појефтинили поједина ђубрива“, објашњавају пољопривредници и додају да ће овогодишња пролећна сетва бити најскупља досад, можда и до 30 одсто од прошлогодишње скупе сетве.

Насупрот овоме, како додају, цене житарица су пале за 40 одсто. Ако се поред навединих проблема у пролећној сетви дода проблематика е-аграра и изостанак исплате субвенција ратарима због неспремности и неажурности надлежних органа овогодишња пролећна сетва је скоро немогућа мисија, смтрају из удружења пољопривредника.

,,Ко је ово смислио у време пролећних радова указује на то да у потпуности не познаје аграрну проблематику због нестручности у аграру и у потпуности не познаје агро рокове и календар пролећне сетве. Неусклађености Е-аграра, које обављају људи нестручни и неспремни за овај огроман револуционаран посао, са катастром који је неспреман за комуникацију са њима доводи до потпуне збуњености саветодаваца, а нарочито пољопривредника, који су тотално неиформисани и сасвим збуњени. Многи ово сматрају да држава намерно ово ради да се обрачуна са пољопривредницина и умање им шансе да ‘преживе’ и баце их у пасиван статус – који у потпуности онемогућава законско коришћење државних подстицаја, ма колико су подстицаји мали и у односу на европске фармере минорни, поготово ако знамо да су границе према чланицама ЕУ потпуно отворене. Чланице ЕУ примају државне подстицаје по грлу и хектару од 300 – 600 евра што је 7 – 10 пута више од нас“, наводе пољопривредници.

Наводе и пример како је отежано или можда чак и онемогућено да ратари користе субвенције по хектару:

,,Од 2004 године када је уведен регистар пољопривредних газдинстава сви су решењем из катастра могли да упишу своје парцеле и стекли услов за државне подстицаје. Од 16. марта ове године ниједан документ управе за трезор више не важи. Ето како је извршена примо- предаја. Чак и они који су од почетка рока за обнову газдинстава ове године поднели план производње који је примљем и оверен на шалтеру и тиме стекли услов да добијање потврде о активном статусу – Е-аграр не уважава те документе, а истовремено нису способни да обаве коресподенцију, односно електронску комуникацију са катастром који је ознаком НЕ онемогућио обнову регистрације парцела које су од 2004. године могле да користе субвенције. То су парцеле углавном у власништву корисника подстицаја. Физички доказ о постојању и лична карта са чипом што омогућава електронску комуникацију и доказ нису досад били довољни да оно НЕ преиначе у ДА. Кажу да нису унели јединствени матични број грађана. Зар ће због неажурности или неспособности надлежних државних органа, ове године пољопривредници остати без законских државних субвенција – подстицаја.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: