Велики посао за панчевачку фабрику

Утва ће правити авионе за Американце

Америчка компанија Stavatti Aerospace и Југоимпорт-СДПР, склопили су уговор за развој и производњу новог једномоторног авиона намењеног за цивилно тржиште.

Овај авион, кажу, производиће се у фабрици „УТВА АИ“ из Панчева, а, према плановима америчке компаније, продаја овог типа авиона је намењена за комерицијално светско тржиште.

Како кажу у Југоимпорту, америчка компанија Stavatti је преузела обавезу за маркетиншке активности као и продају новог једномоторног авиона превасходно на америчком тржишту.

Уговору је претходило потписивање међусобног „Договора о стратешком партнерству и дугорочној пословно-техничкој сарадњи“, априла ове године између Ставатија, Југоимпорта и УТВЕ из Панчева.

Фабрика УТВА, у којој ће бити производња новог једномоторног авиона, је основана 1937. године и до сада је произвела преко 900 авиона разних типова за домаће тржиште и за иностране купце.

Током деведесетих је сарађивала и производила одређене делове за потребе америчке компаније Боинг. Потписивањем овог уговора предвиђа се модернизација и проширење капацитета фабрике у Панчеву.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress