Највећи утицај на смањење је кредитно задужење, које за сада није планирано

Усвојен буџет за 2019. годину – 100 милиона мање у градској каси

Одборници су данас прозивком усвојили одлуку о буџету Града Панчева за 2019. годину, који је мањи за 100 милиона у односу на ову годину, и износиће  5.079.680.438 динара.

Како је образложио Предраг Живковић, заменик градоначелника, буџет ће бити мањи приходи класичне буџетске потрошње, који су увећани за 120 милиона.

Од капиталних инвестиција Живковић је поменуо другу фазу изградње Потамишког колектора, 186 милиона. Минус се приказује због прихода по посебних прописа који ће се увећавати током године, затим због кредитног задужења које је умањено –  имали смо 480 милиона динара за инвестиције из кредита, а ове године немамо ново кредитно задужење. Остало је 112 милиона из кредита, и ту је реална разлика 370 динара. Помоћ ЕУ се смањила, остало је још пет милиона да искористимо за енегретску ефикасност Хале спортова.

Највећи утицај на смањење буџета је, како је објаснио земник градоначелника, је кредитно задужење, које није планирано, што не значи да га неће бити првим ребалансом. Од Министарства финансија град је према његовим речима, добио сагласност да може да се задужи од 10 до 300 милиона.

Када је у питању расподела новца по програмима, код неких је износу увећан, неки су остали на истом нивоу средстава, док су спорт и основно образовање, остали без 20 милиона динара. У минусу је и комунални сектор за 320 милиона што је последица, како је рекао Живковић, реализације кредитног задужења, смањења субвенција јавно-комуналним предузећима према препорукама ДРИ, и што је пројкат управљање отпадним водама сада пребачен у програм заштите животне средине.

Урбанизам је увећан за 50 милиона у однносу на прошлу годину, пољопривреда за 200 милиона, локални економски развој за 10, опште услуге локалне самоуправе за 100 милиона, док су позиције туризам, здравство и култура, предшколски прогам остали на истој суми новца.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: