На списку имена појединаца и организација које отворено критикују власт

Управа за спречавање прања новца тражи од банака трансакције новинара и НВО

Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија направила је списак медијских радника, невладиних организација и удружења грађана и од банака затражила увид у све њихове трансакције од 1. јануара 2019. На том списку, називом организације или личним именом и презименом и матичним бројем налази се 20 људи и 37 организација или удружења.

У захтеву који је Управа упутила банкама, а у који је Newsmax Adria имао увид, подаци се траже како би се утврдило да ли организације и појединци са списка имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца.

Приметно је да се на овом списку налазе имена појединаца и организација које отворено критикују власт.

На списку су, између осталих, НУНС, УНС, ЦИНС, БИРН, КРИК, ЦРТА, Асоцијација локалних и независних медија, Новосадска новинарска школа. Европски покрет у Србији, Фонд за хуманитарно право, Грађанске иницијативе, Војвођански грађански центар, Иницијатива младих за људска права, Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), Комитет правника за људска права (Јуком), Центар за евроантлантске студије (ЦЕАС), Центар за међународну сарадњу и одрживи развој, Центар за владавину права, Београдски центар за безбедносну политику, Београдски центар за људска права, ЛИБЕК, ЦАНВАС, Национална коалиција за децентрализацију, Хелсиншки одбор за људска права…

Што се тиче појединаца, податке су затражили за новинаре Слободана Георгиева, Биљану Степановић, Бранка Чечена, Вукашина Обрадовића… На списку су, између осталих, и политичар Вук Јеремић, редитељ Андреј Носов, Јелена Милић из ЦЕАС-а, адвокат Иван Нинић…

Траже се подаци и о продукцијској кући Нон Алигнед Филмс, Траг фондацији, Фондацији Каталист, Фондација Слобода штампе…

Управа за прање новца тражи промет по динарском и девизном рачуну укључујући укупно по години, са наведеним основама прилива и одлива и податке по чијем налогу се врше уплате и у чију корист се врше исплате, податке о овлашћеним лицима и „да ли су наведена лица овлашћена по рачунима других лица“, чак и да ли имају сеф и, како се наводи, „све друге корисне податке“.

Директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИНС) Бранко Чечен, који се и сам налази на списку, оценио је да захтев за провером рачуна представља злоупотребу институција зарад обрачуна са критичарима власти.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress